Política 24/10/2017

Iglesias: "L'esperit del 155 com a política de vulneració de drets no necessàriament s'ha de quedar a Catalunya"

El líder de Podem envia una carta als inscrits en què reclama un referèndum pactat amb més de dues opcions i descarta "la suspensió de l'autogovern a Catalunya", però també la DUI

Ara
2 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, en una imatge d'aquest dilluns / EFE

BarcelonaEl líder de Podem, Pablo Iglesias, signa una carta, que els inscrits a la base de dades de la formació van rebre aquest dilluns a la tarda, en què alerta que "l'esperit del 155 com a política de vulneració de drets i llibertats democràtics no necessàriament s'ha de quedar a Catalunya. Dirigents del PP ja han amenaçat amb aplicar alguna cosa semblant a Euskadi i Castella-la Manxa". En l'escrit, el diputat del Congrés aposta per un referèndum pactat que inclogui una tercera opció, la d'un nou encaix de Catalunya a Espanya, i es posiciona en contra de la declaració unilateral d'independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat, Iglesias assegura que el "bloc monàrquic del PP, PSOE i Ciutadans" ha pactat un acord que suposa "mantenir el PP al capdavant del govern tot el temps que calgui, suspendre l'autogovern a Catalunya [...] i mantenir Units Podem i les confluències lluny del govern de l'Estat, encara que sigui a costa de sacrificar la possibilitat que el PSOE torni a encapçalar un govern a Espanya".

El líder de la formació lila es posiciona, doncs, en contra de la "suspensió de l'autogovern a Catalunya" que faria "saltar pels aires un dels pactes crucials de la Transició" i constitueix "un atac als fonaments mateixos de la democràcia espanyola": "El diàleg sense condicions que reclama la majoria de la societat catalana i espanyola és incompatible amb una situació d'administració colonial de Catalunya". "Que Rajoy i els seus ministres es converteixin 'de facto' en president i govern de la Generalitat –quan el PP no va arribar al 8,5% dels vots en les últimes eleccions celebrades a Catalunya– és simplement un despropòsit", sentencia. "El virrei Rajoy voldrà administrar Catalunya i es trobarà resistències que només podrà enfrontar amb repressió i més empresonaments", i adverteix: "Tard o d'hora haurà de convocar eleccions, i tot sembla indicar que els partits que li donen suport no milloraran significativament els seus últims resultats electorals".

En contra de la DUI

D'altra banda, Iglesias també s'ha posicionat en contra de la declaració unilateral d'independència per la seva "il·legitimitat". "Les forces polítiques partidàries de la independència van obtenir el 47,8% dels vots a les eleccions de setembre del 2015. Aquest resultat és molt superior al del bloc monàrquic i al nostre, i els dona tot el dret a governar Catalunya, però no a declarar la independència". A més, segons el polític, el referèndum no disposava de "garanties que permetin determinar la relació jurídica de Catalunya amb la resta d'Espanya".

És per això que Podem defensa un referèndum "legal i pactat" com l'"única solució que pot assegurar que Catalunya segueixi formant part d'Espanya". No obstant això, defensa que "el referèndum no s'hauria de limitar a dues opcions: l'opció més desitjada a Catalunya, segons les enquestes, seria un nou encaix constitucional que reconegués Catalunya com a nació i aprofundís en el seu autogovern".

stats