Política 31/08/2016

Iglesias es reivindica com l'autèntica oposició a Rajoy: "M'enorgulleix ser el seu antagonista"

El líder d'Units Podem elogia la "resistència" de Sánchez per "mantenir la seva paraula" i l'esperona a "decidir-se" sobre si vol negociar un govern alternatiu

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias. EFE

MadridDesprés d'un estiu allunyat de l'escenari polític madrileny, fora de qualsevol travessa per formar govern a l'Estat, el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, ha aterrat aquest dimecres al Congrés amb un argument clar en contra de la investidura de Mariano Rajoy: que ningú dubta ni dubtarà del seu 'no' al líder popular. El líder de la formació morada s'ha reivindicat com l'autèntica oposició i ha atiat els dubtes sobre què acabarà fent el PSOE. "M'enorgulleix ser el seu antagonista", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha acusat Iglesias de ser un maniqueu. "Tots els que no li agraden a vostè són dolents i els seus coreligionaris són bons?", li ha preguntat amb ironia. "Som dolents per raons genètiques o és que ho hem anat adquirint al llarg de la vida?", ha insistit amb sorna. El líder popular ha dit que no podia "acceptar la visió que transmet" sobre Espanya i que creu que "està una mica desfasat el vell discurs de rics i no rics", perquè ell no es considera ric i assegura que "mai l'ha pressionat cap ric".

Per a Iglesias, en canvi, "merèixer l'odi de les elits és un orgull", i s'ha alegrat que a ells "no els escriguin editorials des d''El País' perquè cedeixin". Amb tot, ha elogiat per primera vegada el líder socialista, Pedro Sánchez, perquè hagi "resistit" les pressions" i "fins al moment mantingui la seva paraula". Per això l'ha urgit a "decidir-se", perquè, tot i saber que és "difícil", estan disposats a "intentar-ho".

El líder de Podem ha volgut recuperar la sintonia amb el PSOE "tot i les diferències, greuges i recels mutus" per intentar convertir el front anti-Rajoy, que quedarà avui reflectit en la votació de l'hemicicle, en un govern alternatiu al PP. "Avui es veurà una majoria de diputats i diputades votant en contra de la investidura del PP, crec que amb ells ho hem d'intentar. "Decideixi's, senyor Sánchez", ha conclòs.

Més contundent ha estat encara el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Per al líder de la confluència catalana, només hi ha tres opcions: o govern del PP i C's, o de PSOE i Podem o terceres eleccions. "L'alternativa és complexa, tant com el desastre que ens han deixat quatre anys del PP", ha matisat.

Rajoy s'ha aferrat a aquest discurs per recordar a Sánchez que ja l'ha advertit que qualsevol "alternativa" de govern passa per "radicals" i "ineficaços".

Defensa de la sobirania nacional

Iglesias ha carregat contra Rajoy per defensar la sobirania nacional després d'haver-la "cedit" a la cancellera alemanya, Angela Merkel. "S'ha atrevit a destacar la sobirania nacional, quan vostè és l'herència del partit d'una dictadura", ha dit. Però no ha fet una defensa aferrissada del referèndum, com sí que va fer fa uns mesos.

Crítiques a Ciutadans

Després de carregar contra Rajoy per haver "naturalitzat la corrupció com una forma de govern", les grans crítiques d'Iglesias han estat per al president de Ciutadans. Considera que Albert Rivera ha escrit el seu propi "epitafi" en pactar amb el PP i que només li falta defensar que accepta "perdre la credibilitat per Déu i per Espanya". "Lamento que el seu paper en la història política s'estigui acabant", ha etzibat.

Domènech ha estat fins i tot més dur. Ha advertit a Rivera: "Roma no paga traïdors. Curi's en salut en unes terceres eleccions".

stats