Política 03/01/2020

La JEC retira la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras

Cinc dels tretze membres defensaven esperar la resolució del Suprem sobre la seva immunitat

Ot Serra / Aleix Moldes
2 min
El president d’ERC, Oriol Junqueras, durant la sessió de constitució del Congrés.

MadridSegona estocada de la Junta Electoral Central (JEC). Després de la inhabilitació de Quim Torra, ha decidit també retirar la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras abans que el Tribunal Suprem adopti una decisió sobre la resolució de Luxemburg. La decisió s'ha pres per majoria i no pas per unanimitat, ja que cinc dels membres de la JEC han presentat vots particulars, precisament per defensar que, abans de resoldre, caldria haver esperat el Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resolució de la JEC estableix que Junqueras va passar a ser inelegible en el moment en el que "va ser condemnat en sentència ferma a una pena privativa de llibertat", el passat 14 d'octubre. Aquest és precisament un dels preceptes que recull la Llei Orgànica del Règim Electoral Central (LOREG) per retirar la condició de diputat. A més, la majoria de l'organisme subratlla que la mateixa LOREG els hi dona potestat per prendre una decisió com aquesta -article 19- i que la doctrina del Tribunal Constitucional (TC) avala que "la causa sobrevinguda" -en aquest cas que Junqueras fos condemnat posteriorment a haver estat escollit eurodiputat- actua "com a impediment per assumir el càrrec".

"La condemna mitjançant sentència ferma a una pena privativa de llibertat implica la pèrdua ope legis la pèrdua del mandat parlamentari, per incórrer en la causa de inelegibilitat establerta en l'article 6.2 de la LOREG", expressa la resolució de la Junta Electoral. L'organisme recorda que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que reconeixia el 19 de desembre la immunitat de Junqueras, es basava en una situació, la de presó provisional, que va quedar superada amb la sentència del Suprem.

El primer a donar la notícia ha estat el president del PP, Pablo Casado, que en una piulada a Twitter ha celebrat que el recurs del seu partit hagi permès que el líder d'ERC "segueixi a la presó sense viatjar a Brussel·les, tal com pretenia l'informe del govern de Sánchez". "A cada cessió als separatistes respondrem amb la fermesa de l'estat de dret", ha piulat.

També Inés Arrimadas s'ha congratulat d'haver presentat recurs i critica l'opinió de l'Advocacia de l'Estat.

Els integrants de la JEC s'han pronunciat en resposta a recursos de PP, Cs i Vox, que sol·licitaven que se li retirés la condició d'eurodiputat arran de la sentència a 13 anys de presó per sedició i els mateix període d'inhabilitació que va dictar el Tribunal Suprem el 14 d'octubre. Aquest embat discorre en paral·lel a la decisió que ha de prendre el Suprem, que ja té a les seves mans l'opinió de totes les parts. La Fiscalia va reclamar que s'executi la inhabilitació de Junqueras i no se li permeti recollir la credencial d'eurodiputat, mentre que l'Advocacia de l'Estat va defensar que se li hauria de permetre exercir el càrrec però, també, tramitar "com abans millor" el suplicatori al Parlament Europeu perquè deixi en suspens la immunitat. Tanmateix, l'advocada de l'Estat ja advertia que la JEC podia desposseir Junqueras de la seva condició d'electe i ordenar que corri la llista.

Resolució de la JEC en què retira la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras
stats