Política 23/02/2015

Jordi Pujol Ferrusola: "El senyor Mas és molt amic meu, sé que m'atendrà el dia que el necessiti"

El primogènit de l'expresident va ingressar 22,38 milions d'euros entre el 2004 i el 2013 a través de les seves empreses. Confessa ser amic de Felip Puig "des dels cinc anys"

Joan Serra / Oriol March
3 min

BarcelonaJordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat i de Marta Ferrusola, ha evitat aquest dilluns donar detalls sobre la fortuna oculta de la família a l'estranger. "Ja donaré detalls el dia 26 de març davant del jutge", ha assenyalat Pujol Ferrusola, que ha insistit que "mai" ha cobrat comissions d'empreses que hagin treballat per a l'administració pública. Aquesta és una de les acusacions que els grups de l'oposició han fet sobre el primogènit de l'expresident, que a diferència dels seus pares sí que ha respost a les preguntes dels diputats. També ha negat haver tingut "responsabilitats econòmiques" a la seu nacional de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels punts clau de la seva intervenció ha arribat en resposta a Marc Vidal, diputat d'ICV-EUiA. "El senyor Mas és molt amic meu", ha apuntat. Després ha afegit que "sap" que "quan el necessiti", l'atendrà. "Jo estic pensant en ell i l'ajudo sempre que puc", ha assenyalat. Mas, fa dues setmanes, va negar aquesta relació "íntima" amb el primogènit de l'expresident de la Generalitat.

"Mai he operat des de paradisos fiscals", ha indicat Pujol Ferrusola, que ha situat en l'esfera del BBVA els moviments que se li atribueixen des de paradisos fiscals. "És el banc qui opera des d'allà", ha indicat en referència a això. El fill gran del clan ha apuntat que aquesta entitat bancària l'ha fet fora com a client. Bona part de la primera intervenció s'ha basat en l'explicació, empresa per empresa, de l'activitat econòmica de Pujol Ferrusola, especialment en l'àmbit del port de Rosario (Argentina).

Els motius del comunicat

Pujol Ferrusola ha volgut fer una intervenció final en què ha volgut explicar els motius del comunicat del seu pare, fet públic el 25 de juliol del 2014. "Ha estat coherent amb ell mateix", ha indicat el fill gran de l'expresident, que ha situat el 25 de juliol a l'alçada del seu pas per la presó i del seu paper en el 23-F del 1981.

Andorra i María Victoria Álvarez

El fill gran dels Pujol ha indicat que va viatjar tres vegades a Andorra acompanyat de María Victoria Álvarez i que en cap d'elles es va endur diners del Principat. "Només una vegada ens hi vam quedar a dormir", ha puntualitzat Pujol Ferrusola abans de començar a detallar les societats que ha anat creant al llarg de la seva carrera.

Ha estat en aquest moment quan ha començat a posar en dubte les capacitats d'alguns diputats per formar part de determinades comissions. Ha esmentat els casos d'Antoni Gutiérrez Díaz, que formava part de la comissió d'Ascó als anys vuitanta "sense saber res d'energia nuclear", o bé d'una diputada d'ERC –no n'ha dit el nom– que formava part de la comissió sobre Spanair que només tenia coneixements de llengua. També s'ha referit al cas de Laia Bonet, exdiputada del PSC contractada per Aigues Ter-Llobregat "per la seva entrada dins l'administració".

Negocis milionaris

Entre l'any 2004 i el 2013, Pujol Ferrusola va ingressar 22,38 milions d'euros a través de les seves empreses. Aquests ingressos van generar un pagament d'impostos de 7,5 milions d'euros. "No hi ha res d'estrany", ha apuntat el fill gran del clan, que va estar sotmès a una inspecció d'hisenda entre el 2013 i el gener del 2015.

El CD amb la conversa de La Camarga

El fill gran del matrimoni Pujol-Ferrusola, després de la intervenció de la CUP, ha fet entrega a David Fernàndez, president de la comissió d'investigació sobre el frau fiscal, d'un DVD amb la gravació íntegra de la conversa de la Camarga entre Maria Victoria Álvarez i Alícia Sánchez-Camacho, del 10 de juliol del 2010. Ho ha justificat amb l'argument que els diputats puguin disposar de tota la informació. Utilitzant el símil del seu pare sobre les insinuacions dels diputats, Pujol Ferrusola ha apuntat que "diuen" que Sánchez-Camacho i el mateix José Zaragoza, exsecretari d'Organització del PSC, van editar la conversa de La Camarga i el van fer arribar a Madrid.

stats