CANVI DE CICLE
Política 18/06/2014

CiU creu que l'òptim seria que el 'sí-sí' superés el 55% el 9-N

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, també creu que la participació hauria de superar el 50% del cens. Confia que abans del novembre l'Estat restablirà el diàleg perquè haurà pres consciència que els catalans votaran "tard o d'hora" per decidir el seu futur

Ara/acn
3 min
Jordi Turull, en al seva conferència al Fórum Europa / ACN

BarcelonaEl decret de convocatòria de la consulta encara no és sobre la taula i la llei que l'hauria de fer possible ni tan sols ha estat aprovada pel Parlament. Aquestes qüestions no han impedit que el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, hagi apuntat aquest dimarts en una conferència al Fòrum Europa quines considera que haurien de ser les condicions desitjables per a què els resultats del 9-N fossin clars i inequívocs. Turull ha defensat que el desitjable seria que el percentatge de participació superés el 50% del cens i que el 'sí-sí' superés el 55% per iniciar el camí de la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Perquè els resultats no puguin ser discutits, la participació ha d'anar més enllà del 50%", ha insistit Turull en el torn de preguntes. I si s'ha d'iniciar un camí cap a la independència de Catalunya, el suport òptim hauria de superar el 55% dels que participin en la consulta. Així veu el president de CiU al Parlament les implicacions d'una consulta que ha defensat que serà vinculant políticament encara que jurídicament no ho fos.

"De més verdes en maduren"

Turull encara confia que hi haurà pacte amb l'Estat. "D'aquí al 9 de novembre han de passar coses", ha explicat aquest dimecres. "Fa un mes i mig, qui ens havia de dir que hi hauria un nou rei i que el secretari general del PSOE canviaria", ha destacat en referència al fet que la realitat canvia amb molta rapidesa, per més que alguns intentin que l''statu quo' no es mogui. El punt clau arribarà quan l'Estat prengui consciència que els catalans votaran "tard o d'hora" i que la determinació per fer-ho el proper 9 de novembre és "total i absoluta". Per això, creu que el govern espanyol farà "algun moviment" per restablir el diàleg amb la Generalitat. "De més verdes en maduren", ha opinat. Per part de la Generalitat i dels grups que donen suport a la consulta, la disposició a negociar i a pactar amb l'Estat és "total".

"Estem escrivint història de Catalunya. Les futures generacions no ens jutjaran només per si ho hem fet o no, sinó per si ho hem fet bé", ha assenyalat Turull, referint-se també a la necessària unitat interna del sobiranisme. "Necessito pensar que ningú posarà el procés al servei del partit", ha afegit. Pel portaveu de la federació nacionalista al Parlament, si els partits comencen a fer una cursa per ser protagonistes, "el procés embarrancarà". En aquest sentit, ha fet una crida a mantenir la unitat d'acció que, de moment, compromet CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Turull no ha descartat el PSC, malgrat que els darrers mesos s'hagi allunyat de la majoria parlamentària. De fet, ha convidat els socialistes a participar en la propera reunió del Pacte Nacional Pel Dret a Decidir, un cop hagin definit el seu nou lideratge.

Més enllà del procés sobiranista, el president del grup de CiU al Parlament ha centrat la conferència en una reivindicació de la política. Davant aquells que defineixen els polítics com una "casta" i reclamen acabar amb la política per construir una estructura diferent, Turull ha defensat que només "enfortint" la política es podrà consolidar la democràcia. Una consolidació que passa, primer de tot, perquè els polítics siguin "autoexigents", s'apropin als ciutadans i donin la cara.

La conferència al Fòrum Europa ha estat seguida per múltiples representants del món polític i econòmic. Des de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, passant per portaveus parlamentaris d'ERC, Lluís Salvadó, i del PSC, Maurici Lucena, fins a consellers com Irene Rigau, Neus Munté, Francesc Homs i Germà Gordó. També hi ha assistit bona part del grup parlamentari de CiU, que presideix el mateix Turull. En l'àmbit econòmic ha destacat la presència del president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i de membres de les patronals Pimec i Cecot.

stats