TENSIÓ A CIU
Política 27/09/2013

Duran, a Mas: "No subscric que només s'hagin acumulat decepcions sobre les terceres vies els últims cent anys"

El líder d'Unió es referma a "no deixar orfes" els que no volen ni la secessió ni el manteniment de l''statu quo' i revela que el president de la Generalitat no sabia que publicaria un article a 'La Vanguardia' defensant la tercera via

Oriol March
3 min
Duran treu la dreta econòmica de l'orfenesa política.

BarcelonaJosep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a 'El Món a RAC1' que el president de la Generalitat, Artur Mas, no estava informat de l'article que va publicar aquest dilluns passat a 'La Vanguardia' en què defensava una tercera via per a Catalunya."Pot semblar que he tocat el botet en vigílies del debat de política general", ha assenyalat Duran, que ahir va rebre un toc d'atenció de Mas des del Parlament quan va descartar qualsevol tercera via en el procés sobiranista que ha engegat Catalunya. "No subscric que només s'hagin acumulat decepcions sobre les terceres vies els últims cent anys", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Intentaré que la pregunta o preguntes, o pregunta i respostes, de la consulta es defineixin entre CDC, Unió, ERC, ICV i tan de bo el PSC", ha afirmat Duran, que ha insistit que "reduir el referèndum a una pregunta deixa fora molta gent", tenint en compte "la complexitat del país". "Si hi ha només una pregunta, haurà triomfat la idea d'ERC", ha raonat. El líder d'Unió ha revelat que està mantenint converses informals amb Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba i que, de moment, no veu "receptivitat".

Si aquest diàleg sobre la consulta fracassa, el següent pas són les eleccions plebiscitàries, que Duran ha situat al 2016. "Estic d'acord que hi ha un clamor popular. Fins al darrer segon intentaré arribar a un acord. Si no, i ja ho dic a l'article, al final això pot portar a una declaració unilateral d'independència que jo no vull per al meu país, perquè és deixar aïllada Catalunya durant molts anys", ha argumentat el líder d'Unió. En aquest sentit, ha apuntat que hi hauria "conseqüències" de cara a la Unió Europea (UE).

Polèmica amb Mas

Tot i que Duran ha volgut evitar polemitzar amb Mas, no s'ha estat de contestar-li que "no és veritat que tot ha anat malament els últims cent anys". El president de la Generalitat va assegurar que "som on som perquè hem acumulat cent anys de decepcions sobre les terceres vies", i el líder d'Unió defensa que el seu plantejament "no és romanticisme, és el reconeixement d'una realitat". En aquest sentit, el cap de files de CiU a Madrid ha elogiat el paper de Jordi Pujol i la seva manera de procedir com a president de la Generalitat.

Pel que fa a la possibilitat d'una ruptura entre CDC i Unió, Duran ha assegurat que no se la planteja, però ha deixat la porta oberta a fer-ho perquè "els fets [polítics] poden portar a conseqüències polítiques". Preguntat sobre unes declaracions de Josep Rull i Lluís Corominas, dirigents de CDC, en què defensaven que la pregunta de la consulta havia de ser clara i amb només dues respostes, Duran ha considerat que avui divendres el Parlament els desmentirà, perquè "al Parlament es votarà una resolució que diu que tots els partits han de pactar la pregunta".

"Hi ha una caverna mediàtica a Catalunya. No s'està podent parlar amb llibertat", ha apuntat sobre el debat de la pertinença a la UE d'un hipotètic estat català. "Hi ha molta improvisació en aquest procés", ha raonat.

Retrets

Ja cap al final de l'entrevista, i sent preguntat sobre un hipotètic adéu de Duran a la política, el líder d'Unió ha volgut recordar que va aspirar a ser president de la Generalitat i que ho hauria fet "mitjanament bé". Fins i tot ha arribat a assegurar que potser no s'hauria fet el tripartit i que s'hauria pogut teixir un pacte entre CiU i el PSC.

El presentador del programa, Jordi Basté, ha recordat que el líder d'Unió va acusar TV3 i RAC1 d'aplanar el camí a ERC, i Duran s'ha refermat en aquestes declaracions. "Qui surt enfortit de tot plegat és ERC. Hi ha persones que, lliurement, estan alimentant les seves tesis, que avui són majoritàries. Vostè hi ha contribuït. És la meva opinió, i no és només meva", ha conclòs.

stats