Política 08/06/2016

Junqueras recorda a la CUP que el 'no' als pressupostos té unes "conseqüències gravíssimes"

El vicepresident del Govern defensa que "molts dels votants" dels cupaires veuen la "bondat" dels comptes. Argumenta que els pressupostos que no prosperaran estan confeccionats per "resoldre el patiment dels ciutadans" i assegurar "el creixement econòmic"

Joan Serra Carné / Gerard Pruna
4 min
Junqueras al ple dels pressupostos

BarcelonaEl vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dimecres el projecte de pressupostos al Parlament després que la CUP anunciés ahir a la nit que manté la seva esmena a la totalitat als comptes presentats per l'executiu de Junts pel Sí. Junqueras ha iniciat la seva intervenció recordant que "probablement els pressupostos no tiraran endavant perquè les esmenes a la totalitat ho impediran", però ha fet una crida als votants de les formacions que s'hi oposaran. En un missatge dirigit a la CUP, el vicepresident ha subratllat que "molts dels votants dels grups que impediran la tramitació comparteixen amb el Govern la bondat" dels comptes presentats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha definit els pressupostos confeccionats per l'executiu com una "proposta expansiva". "Són els primers pressupostos expansius des dels anys de la crisi més profunda", ha reblat. "Aquests pressupostos expansius són mèrit del conjunt dels ciutadans del nostre país", ha detallat el conseller d'Economia, en referència a l'esforç fiscal reclamat als catalans en els darrers anys. Per a Junqueras, els comptes que no prosperaran estan confeccionats per "resoldre el patiment dels ciutadans" i assegurar "el creixement econòmic". "No són uns pressupostos que s'assemblin als anteriors. I la seva no-aprovació té unes conseqüències gravíssimes en matèria de serveis socials", ha expressat. També ha recordat que sense un 'sí' de la CUP el Govern tindrà menys "eines" i menys "recursos" per afrontar els reptes en matèria de polítiques socials.

En nom del Govern, el vicepresident ha lamentat que els més de 1.100 milions de despesa afegida –874 milions dels quals s'havien de destinar a polítiques socials– no es podran desplegar. Junqueras, que ha remarcat que el projecte que presenta al Parlament implica que el 73,6% del pressupost es destini a polítiques socials, ha enumerat algunes de les mesures socials que les esmenes a la totalitat posen en perill. Així, ha lamentat que es posi en risc l'augment previst en beques menjador, així com la reobertura de centres d'atenció primària (CAP), la reducció de llistes d'espera, l'increment de la renda mínima d'inserció (RMI) i l'augment de la partida per garantir subministraments a les persones en risc de vulnerabilitat.

Junqueras, que en els últims dies ha lamentat que el veto de la CUP respongui a un context de desconfiança política i no al contingut dels comptes, ha avisat els cupaires que "qui pagarà les conseqüències de la pròrroga són els ciutadans i els usuaris dels serveis socials, i no aquest Parlament en "termes abstractes i impersonals". De fet, el Govern, que ha fet pinya amb Junts pel Sí després del 'no' als comptes verbalitzat per la CUP, posarà èmfasi en les pròximes hores en aquelles partides socials que no es podran desplegar pel veto als comptes i certificarà que el procés no decau. "Sabíem que els escenaris serien complicats. I això exigeix de tots nosaltres el màxim compromís. Aquest compromís hi és i hi serà", ha subratllat Junqueras.

Pel que fa a l'objectiu de dèficit –un dels punts de fricció amb la CUP, que demana desobeir el topall fixat per l'Estat–, el vicepresident econòmic ha avisat que "trivialitzar sobre el dèficit i el deute és un enorme error i irresponsabilitat". Per això, tot i lamentar que sigui una eina que no s'està utilitzant prou, ha defensat que cal fer-ne "una gestió al més responsable possible per no traspassar a generacions futures un deute intergeneracional del qual ells no es beneficiaran".

En perill la Hisenda pròpia i l'acció exterior

Més enllà de l'aspecte social que ha centrat bona part del seu discurs, Junqueras també ha remarcat que la negativa a tramitar els pressupostos perjudica el desenvolupament d'algunes de les estructures d'estat, com per exemple la Hisenda pròpia o el desplegament de l'acció exterior de la Generalitat.

En aquest sentit, ha admès que puguin existir diferències sobre com han de ser els pressupostos i sobre si algunes partides es poden modificar, però ha alertat la CUP –que ha criticat insistentment que no siguin uns comptes prou rupturistes– que el resultat de no tramitar-los "és un escenari molt més allunyat del que serveix per argumentar el 'no' a la tramitació".

A més, Junqueras ha retret a l'esquerra anticapitalista –tot i no mencionar-los directament en cap moment– que hagi contribuït a aprovar els pressupostos en ajuntaments com el de Barcelona però en canvi no en permeti la tramitació al Parlament. Tanmateix, s'ha mostrat convençut que el país "se'n sortirà" malgrat la "complexitat de la situació". "En hem enfrontat a contextos molt més difícils. Estem convençuts que som perfectament capaços de sortir-nos-en", ha conclòs.

Torn de rèplica

Ja a la tarda, en seu torn de rèplica als grups parlamentaris. Junqueras ha lamentat que l'oposició als comptes arribi de totes bandes, dels que consideren que són uns pressupostos "rupturistes i independentistes" i dels que creuen que són "massa poc rupturistes i independentistes". Com abans, ha argumentat que la pròrroga deixa els pressupostos més lluny encara dels anhels de cada grup.

Avís a la CUP

Junqueras ha reservat pel final de la seva intervenció la resposta a la CUP, a qui ha retret la seva decisió: "No només és molt difícil d'entendre, sinó que estic convençut que és un gravíssim error que té moltes conseqüències", ha avisat abans d'aixecar el to per remarcar que el compromís dels partits independentistes el 27-S era dur Catalunya a les portes de la independència, i que per fer-ho era milor comptar amb aquests pressupostos.

"D'aquest compromús molts no en dimitirem mai", ha continuat el vicepresident econòmic, que ha argumentat que els ideals és legitimen i es justifiquen amb les decisions que es prenen cada dia. En aquest sentit, ha explicat que hi ha actuacions que són urgents i que no entén que "se sacrifiquin en bé d'algun ideal per noble que sigui". "Els ideals sempre es legitimen i es justifiquen amb les decisions que prenem cada dia", ha conclòs.

Junqueras ha tancat el seu discurs citant Kant: "Comportem-nos tots plegats com si cadascuna de les nostres accions cuotidianes hagués de servir de norma universal a la resta de la humanitat".

stats