Política 06/10/2016

Junts pel Sí, PP i C's rebutgen incrementar l'IRPF a les rendes altes i recuperar l'impost de successions

El Govern tomba les propostes fiscals de la CUP, CSQP i el PSC

Jordi Mumbrú / Laia Vicens
2 min
Junts pel Sí, PP i C's rebutgen incrementar l'IRPF a les rendes altes i recuperar l'impost de successions

BarcelonaEl partit del Govern i la CUP mantenen el seu pols sobre la política fiscal. Durant les votacions del segon dia del debat de política general s'ha pogut veure que les dues formacions continuen encara allunyades a l'hora d'acordar quins criteris fiscals cal aplicar. D'aquest possible acord no només en depenen els impostos que pagaran els catalans sinó que també hi ha en joc els pressupostos per al proper exercici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sessió d'aquest dijous, en dues ocasions, Junts pel Sí ha unit el seu vot al de Ciutadans i el Partit Popular per tombar les propostes que les formacions d'esquerres havien presentat. Una venia de mans de la CUP i l'altra la havien presentat conjuntament CSQP i el PSC. Tot i que s'havien registrat per separat, els dos textos anaven en la mateixa direcció i demanaven la modificació del tram autonòmic de l’impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per tal de reduir la pressió sobre les rendes mitjanes i incrementar la de les més altes. El text també reclamava modificar l’Impost de Successions i Donacions, recuperant els criteris del 2008 (durant el Govern tripartit), és a dir, "a partir d’una reducció significativa i selectiva dels beneficis fiscals" i canviar també l’Impost de Patrimoni "perquè gravi de manera més intensa els grans patrimonis". Finalment, també demanava recuperar l’impost sobre dipòsits bancaris.

Superar les retallades

Per contra, el partit del Govern, Junts pel Sí, sí que ha votat a favor d’una proposta de la CUP que demana "deixar sense efecte els topalls de dèficit i la priorització del pagament del deute per davant de les polítiques socials". Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) i el PSC també hi han votat a favor i Ciutadans i el PP ho han fet en contra. L’aprovació d’aquesta proposta, que porta per títol "Prou polítiques d’austeritat" demana modificar la llei d’estabilitat pressupostària, aprovada durant el Govern d’Artur Mas l’any 2012.

stats