Política 29/12/2015

Junts pel Sí dóna per liquidada la negociació i no farà més ofertes

Ho fien tot a la decisió definitiva que prengui la CUP dissabte després de l’empat a l’assemblea

Marc Colomer
4 min
La diputada de la CUP Anna Gabriel i el de Junts pel Sí Jordi Turull a la reunió d'aquest dilluns de la mesa del Parlament / FRANCESC MELCIÓN

BarcelonaSi amb l’empat a 1.515 vots en l’assemblea de diumenge a Sabadell la CUP esperava retornar a Junts pel Sí el dilema sobre la investidura, ahir els va sortir el tret per la culata. JxSí va entomar en una reunió de la cúpula de la coalició l’empat de la CUP. I va determinar que l’última oferta formulada la setmana passada continua sent vigent. Des de Junts pel Sí no mouran cap altra peça. Ara toca a la CUP desfer l’empat d'aquest diumenge per decidir si accepta la proposta d’acord, que inclou tant sí com no la investidura d’Artur Mas. Així ho va anunciar ahir el cap de files de la candidatura unitària de CDC i ERC, Raül Romeva, després d’un matí en què la cúpula de Junts pel Sí, sense Mas, va estar reunida per debatre la resposta a l’assemblea cupaire. La lectura verbalitzada va ser d’optimisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La proposta d’acord segueix sent vàlida i no ha sigut rebutjada per la CUP. Perquè l’empat tècnic també vol dir que no ha sigut rebutjada”, argumentava ahir Romeva en declaracions al Parlament, després de la reunió de Junts pel Sí. Romeva va comparèixer al costat del president del grup parlamentari de la coalició, Jordi Turull (CDC), i de la portaveu del grup i secretària general d’ERC, Marta Rovira. Responien així, retornant la pilota a la teulada de la CUP, a la diputada de l’esquerra anticapitalista Anna Gabriel, que diumenge, després de l’assemblea de Sabadell, tornava a instar Junts pel Sí a proposar un candidat alternatiu a Artur Mas, cosa que la primera força del sobiranisme ja ha deixat clar que no farà. “No farem més ofertes”, va concloure Romeva.

La CUP, centre de les mirades

La direcció de Junts pel Sí va debatre durant dues hores el seu posicionament. Fonts del primer grup del Parlament van assegurar ahir a l’ARA que no hi ha fissures al voltant del posicionament, i que, en qualsevol cas, el debat va ser més pels matisos del posicionament que pel fons, que passa per donar la negociació per liquidada, insistir que la proposta d’acord fruit de més de dos mesos de negociacions està sobre la taula i que pertoca a la CUP desfer l’empat. Això sí, amb picada d’ullet quan van expressar el “respecte”, sense retrets, als mecanismes de decisió de la CUP. Més durs eren els comentaris a porta tancada.

Ahir a la tarda Anna Gabriel i Antonio Baños es van reunir amb Romeva, Turull i Rovira per traslladar formalment el resultat de l’assemblea. Els dirigents de Junts pel Sí també els van comunicar que es limitaran a esperar, malgrat les veus que a Convergència ja es decanten per rebutjar una nova espera i precipitar noves eleccions, que en cas de desacord es convocaran automàticament el 10 de gener -el president no pot tornar a convocar eleccions anticipades fins que hagi passat un any de les últimes, de manera que només el venciment del termini podria precipitar-les abans-. El número dos de Democràcia i Llibertat, Carles Campuzano (CDC), considerava ahir “acabada” la legislatura. “Fins al dia 9 tot està obert. No podem fer res més que esperar”, relataven fonts de JxSí. Paradoxalment, i malgrat el nou impàs, veus d’ERC i de CDC es mostraven ahir optimistes, més encara després que es demostrés que la campanya interna d’alta intensitat feta pels sectors de la CUP més radicalment oposats al pacte amb Junts pel Sí no va servir per imposar el criteri a l’assemblea. Paral·lelament, preveient que el consell polític de la CUP pugui aprovar dissabte validar la candidatura de Mas, la mesa del Parlament va decidir ahir reservar “preventivament” els dies 4, 5 i 7 de gener per poder celebrar el ple d’investidura.

Missatge optimista de Mas

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va voler llançar un missatge de confiança ahir durant la inauguració de la presó de Mas d’Enric. Al Catllar (Tarragonès), Mas va considerar que, malgrat la “part negativa” que suposen els “moments de preocupacions, de neguit i de preocupacions d’alguns”, la “part bona” és que “el país està fent el que ha de fer”. Tanmateix, la resta del Parlament va posar ahir el crit al cel per una situació que ara ja veuen insostenible. C’s, el PP i Podem -integrats a Catalunya Sí que es Pot- exigien ahir noves eleccions. Inés Arrimadas va demanar acabar amb aquesta “bogeria política”, mentre que Xavier García Albiol va reclamar “recuperar la dignitat” de la institució de la presidència de la Generalitat. Els socialistes van responsabilitzar Mas en exclusiva de la situació, i li van exigir que abandoni el procés.

Pressió interna a l’ANC per forçar comicis al març

Horitzó de turbulències internes a l’ANC quan passa per un dels seus moments més crítics. Un sector de l’entitat ha forçat per demà un secretariat nacional extraordinari perquè debati sobre la idoneïtat de promoure una consulta a les bases per demanar-los suport a una candidatura unitària liderada per l’entitat de cara a unes eventuals eleccions el març si no prospera la investidura d’Artur Mas. En un document de tres punts al qual ha tingut accés l’ARA, aquest sector de l’ANC proposa una consulta entre el 4 i el 8 de gener per determinar l’impuls de la candidatura, quan encara la CUP no ha decidit si investirà Mas o no. El document que volen portar a debat, a més, adverteix que serà “bel·ligerant” amb qualsevol candidatura que no volgués sumar-se a la seva proposta. Diverses fonts de l’entitat consultades per aquest diari posen en dubte que la proposta prosperi, per extemporània i perquè “no té cap sentit”.

stats