Política 07/06/2018

Justícia demanarà explicacions al ministeri de l'Interior i a Institucions Penitenciàries per les imatges d'Estremera

Laura Masvidal: "Les imatges no em molesten. [...] Són a la presó injustament. Si es veu, doncs es veu"

Ara
3 min
Captura de les imatges d'Estremera

BarcelonaL'advocat de Junqueras i Romeva, la dona de Quim Forn i la consellera de Justícia han valorat les imatges en exclusiva de l'ARA que mostren el dia a dia dels presos polítics a Estremera. Tant Van den Eynde com Laura Masvidal han confirmat que van conèixer les imatges abans de la seva publicació. També es va informar prèviament de la publicació del vídeo a les famílies de Romeva i Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha dit que demanarà explicacions al ministeri de l'Interior i a Institucions Penitenciàries pel vídeo. En declaracions a Catalunya Ràdio, Capella ha denunciat que amb aquesta filmació "s'està vulnerant el dret a la intimitat i el dret a la pròpia imatge" dels presos. En aquesta mateixa línia, la portaveu de Jutges per la Democràcia, Montserrat Comas, considera que cal que Institucions Penitenciàries "obri un expedient" per saber "qui són els responsables" del vídeo. "És una de les primeres qüestions que tindrà sobre la taula el nou Ministre Grande-Marlaska", ha assegurat Comas, que ha denunciat que la filmació "és una intromissió al dret a la imatge i a la privacitat de les persones". "És com si algú entrés als nostres domicilis sense el nostre consentiment", ha dit, i ha assegurat que "això requereix sancions perquè és un comportament inacceptable que des de l'administració pública s'hagin pogut treure aquestes imatges".

Laura Masvidal: "Les imatges no em molesten. [...] Són a la presó injustament. Si es veu, doncs es veu"

La dona de Quim Forn, Laura Masvidal, ha demanat explicacions a la presó d'Estremera per la filtració a RAC1 i ha dit que encara ho està "paint" perquè és "molt greu que pugui sortir un vídeo així d’un lloc" on els familiars han de passar uns controls molt "rigorosos". "No ho entenc", ha explicat, tot i que assegura que les imatges no li molesten perquè "és el que estan fent dins de la presó". "El que trobo indignant és que puguin sortir imatges de dins de la presó. Són a la presó injustament. Si es veu, doncs es veu", ha conclòs.

Diana Riba, indignada

Diana Riba, parella del conseller Raül Romeva, ha criticat que es puguin gravar "il·legalment" imatges de l'interior de les presons i, en canvi, no es pugui dur a terme un reclam "legal" com l'acostament dels presos. En un tuit, Riba ha lamentat que "el sistema penitenciari permeti gravar imatges il·legalment" i, en canvi, "no fer un tràmit legal com el trasllat".

Van den Eynde demana explicacions a Estremera

En aquesta mateixa línia, l'advocat de Junqueras i Romeva, Andreu Van den Eynde, ha qualificat de "dramàtica" la gravació. "El que ens ha fet mal és pensar que ja no hi ha cap control, que no hi ha drets. Tenen molt pocs drets, però si no tenen intimitat ni dret a controlar la seva vida, és dramàtic", ha dit. Van den Eynde ha subratllat que el problema és la gravació i no la difusió de les imatges. "Més enllà de qui ho ha difós o no ho ha difós, el problema és que no es pot gravar", ha denunciat l'advocat, que ha anunciat que s'ha posat en contacte amb la presó per demanar responsabilitats.

Albiol: "M'han xocat"

Per la seva banda, el líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha confessat que el vídeo de Junqueras, Romeva i Forn a Estremera li ha "xocat". "Són unes imatges que no associes amb la imatge que tens d'aquelles persones, no les ubiques en aquell àmbit", ha explicat. En una entrevista a TV3, Albiol ha denunciat que, amb la publicació d'aquest vídeo, es "vulnera la intimitat dels afectats" i ha cridat a "obrir una investigació" perquè "hi hagi conseqüències". "No és admissible", ha sentenciat.

Carles Mundó, emocionat

L'exconseller de Justícia, Carles Mundó, que va passar més d'un mes a les mateixes estances que apareixen a les imatges juntament amb Junqueras, Romeva i Forn, s'ha mostrat emocionat i ha qualificat el vídeo d'"imatges de la injustícia i també de la dignitat".

Marta Rovira: "Patètic tot plegat!"

L'exdiputada d'ERC, des de l'exili a Suïssa, en canvi, ha sigut crítica amb la gravació de les imatges, peró també amb la seva publicació per part de l'ARA, que ha qualificat de fet "patètic". "Ni ells, ni les seves famílies s'ho mereixen. És indigne!", ha denunciat.

stats