Política 30/05/2019

ERC i JxCat negocien no fer-se mal als municipis

Demanen a seccions locals que congelin converses amb altres partits per no prendre’s alcaldies

Aleix Moldes / Núria Orriols
2 min
JxCat i ERC negocien un pacte per no prendre's les alcaldies de les grans ciutats

BarcelonaUn cop superada la fase més idealista de la democràcia -les urnes-, el protagonisme torna als despatxos, que treuen fum de cara al 15 de juny, data de constitució dels ajuntaments. Barcelona ha centrat l’atenció mediàtica, però les converses per decidir les alcaldies han començat arreu del territori. I, en aquest context, els dos socis a la Generalitat, JxCat i ERC, negocien un pacte de no-agressió que els permetria governar a les grans ciutats on han sigut la força més votada. Segons ha pogut saber l’ARA, les direccions dels dos partits ja s’han posat en contacte amb algunes seccions locals per instar-les a congelar qualsevol preacord que hagin pogut assolir amb altres forces polítiques. L’objectiu, diuen, és mantenir l’estabilitat del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diverses fonts consultades d’un partit i l’altre expliquen que s’ha demanat que o bé JxCat o bé ERC aturin les aliances -bàsicament amb el PSC- per tombar alcaldies que, amb els resultats del 26-M, semblaven reservades o bé per a JxCat o bé per a ERC. I, de moment, se circumscriu a les ciutats de més de 25.000 habitants. A la llista hi entren des de Lleida i Tarragona, on els republicans es disputen l’alcaldia amb el PSC, fins a nombroses ciutats on Esquerra podria optar a governar en detriment de JxCat.

A Reus, per exemple, ERC (6) s’ha quedat a només un regidor de JxCat (7), i el PSC (6) ja li ha ofert un pacte d’esquerres a la ciutat. A Tortosa, la candidata de JxCat, Meritxell Roigé, ha sigut la més votada, però un pacte entre els comuns, que han sigut segons, ERC i el PSC la deixaria fora de l’alcaldia. Casos similars són els de Sant Cugat del Vallès, Vilafranca del Penedès i Igualada, i encara hi hauria opcions remotes pel que fa a Girona -Guanyem Girona ha ofert un acord a ERC per deixar fora l’alcaldessa Marta Madrenas-, Figueres, Lloret de Mar, Premià de Mar i Valls.

Diputacions i consells comarcals

En alguns d’aquests casos, les negociacions amb el PSC havien anat prosperant durant els últims dies, ja fos per compartir govern o per obtenir el seu suport a la investidura, malgrat que els socialistes es mantinguessin fora de l’executiu municipal. Però la direcció d’ERC ha reclamat que, de moment, s’aturi qualsevol tipus d’acord, a l’espera de saber si aconsegueixen travar un pacte a escala nacional amb JxCat. Aquest acord final podria incloure, segons va avançar ahir el Nació Digital i va confirmar l’ARA, les quatre diputacions catalanes i també la gran majoria de consells comarcals. Segons les fonts consultades dels partits sobiranistes, en el cas de les diputacions ERC i JxCat estarien negociant fer governs conjunts.

De l’evolució de les converses a escala nacional en dependrà en bona part el futur d’algunes alcaldies importants. Els pobles i les ciutats petites queden exclosos de les negociacions, ja que les direccions polítiques accepten que en aquests casos primen més les dinàmiques locals.

Una altra cosa és la capital. Ernest Maragall (ERC) serà avui a Soto del Real per reunir-se amb el cap de llista de JxCat empresonat, Joaquim Forn. L’objectiu és intentar evitar que l’actual alcaldessa, Ada Colau, que va quedar per darrere del republicà el 26-M, mantingui la direcció de l’Ajuntament gràcies als vots del PSC i Manuel Valls (Cs).

stats