Política 29/04/2019

JxCat admet que les diferències internes han generat "desconcert" però diu que el 28-A és només la "primera volta"

Manté les condicions per a la investidura de Sánchez, però reconeix que no és una formació "decisiva"

Núria Orriols
2 min
JxCat admet que les discrepàncies internes han generat "desconcert" però diu que el 28-A és només la "primera volta"

BarcelonaJunts per Catalunya ha valorat aquest dilluns els resultats electorals després que ahir salvés els mobles amb set diputats, però es quedés amb la meitat de suport que ERC, el seu rival més directe. La número dos de JxCat, Laura Borràs, ha afirmat que el 28 d'abril és només la primera volta del cicle electoral, però ha reconegut que la diversitat de veus dins de JxCat i el debat amb el PDECat ha pogut generar "desconcert" en l'electorat. "És la primera volta d'un cicle electoral que passa per les municipals i Europa, nosaltres continuarem treballant per fer efectiu el mandat de l'1 d'Octubre", ha afirmat Borràs acompanyada de Míriam Nogueras, número tres, i del senador Josep Lluís Cleries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs també ha admès que el resultat els deixa fora de l'equació necessària per formar govern a Espanya, perquè el PSOE no necessita JxCat si vol forjar una majoria parlamentària amb Podem i ERC. És a dir, no són "decisius" en la nova legislatura, a diferència del 2016. "Sempre després d'uns resultats s'ha de fer crítica i autocrítica", ha dit, afegint que ara està en mans de Pedro Sánchez decidir si vol seure a dialogar amb ells o prefereix no fer-ho. "Nosaltres mantenim les condicions, no li donarem un xec en blanc", ha afirmat.

A parer seu, un dels problemes de la campanya electoral és que "mediàticament" JxCat "s'ha passat mitja campanya dient que no era el PDECat" o s'ha hagut de treure "etiquetes d'espai postconvergent o neoconvergent". Una anàlisi, amb tot, que ja ha generat recels als quadres del PDECat, que consideren que el resultat s'ha salvat precisament per "l'estructura del partit".

Canvi d'estratègia?

En relació amb si la victòria d'Esquerra –més pragmàtica– també marca l'estratègia que vol seguir la majoria de l'independentisme, Borràs ha dit que cal esperar al resultat de tot el cicle electoral per fer aquesta valoració. "Nosaltres sempre hem pensat que no havíem d'aturar-nos per eixamplar la base, per no anar més enrere. Qui vota és la ciutadania i sembla que ha optat per l'opció [més pragmàtica]. Però haurem d'abordar el resultat de les eleccions a partir de tot el cicle electoral i no d'unes eleccions concretes", ha dit la número dos de JxCat.

Laura Borràs ha fet aquesta valoració després d'una reunió amb el comitè de campanya a la seu del carrer Jesús de Barcelona, on hi ha participat el president, Quim Torra, l'expresident Carles Puigdemont des de Waterloo, la direcció del grup parlamentari de JxCat i també el president del PDECat, David Bonvehí, entre més. El resultat ha generat malestar intern, també al territori, perquè algunes veus del partit consideren que l'estratègia seguida per JxCat –malgrat haver salvat els mobles– no s'ha avalat a les urnes.

stats