Política 29/09/2017

El govern espanyol tanca l'espai aeri per a helicòpters i avionetes a Barcelona fins al 2 d'octubre

Els vols de l'aeroport del Prat no es veuran afectats per aquesta restricció, que ha sol·licitat la Delegació del govern espanyol a Catalunya

Anna Mascaró
2 min
Inversors i estrangers impulsen el preu de l’habitatge a Barcelona

BarcelonaL'Estat ha tancat l'espai aeri a Barcelona per a helicòpters i avionetes des d'aquest divendres fins al 3 d'octubre. El ministeri de Foment ha confirmat a l'ARA aquesta informació avançada per 'El Món'. Aquesta mena de vols, anomenats visuals (amb sistema VFR), no podran passar per l'espai aeri de la ciutat llevat de casos d'emergència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts d'Aena confirmen que la majoria de vols que compten amb el sistema VFR (en què el pilot controla l'aeronau basant-se en la visualització directa del terreny), són aeronaus privades. Els vols de l'aeroport del Prat no es veuran afectats per aquesta restricció i els helicòpters dels cossos policials també podran sobrevolar la ciutat. Els drons, per la seva banda, sempre tenen prohibida la circulació sobre Barcelona.

La Delegació del govern espanyol a Catalunya és l'òrgan que ha sol·licitat aquesta restricció. Segons la seu del govern de l'Estat a Catalunya, el motiu és "estrictament de seguretat", en previsió d'"aglomeracions" als carrers. Per tant, nega la hipòtesi que l'operació sigui una manera d'evitar que es facin fotografies aèries de les mobilitzacions. No obstant això, les aeronaus de mitjans de comunicació -que en grans mobilitzacions poden enlairar-se per obtenir imatges aèries- serien algunes de les principals afectades, ja que els pilots privats necessiten normalment un permís especial per sobrevolar la ciutat. També es veurien afectats per la mesura alguns helicòpters i avionetes que operen a la zona habitualment, com ara els turístics.

Segons ha apuntat Foment, la restricció no és extraordinària sinó que se n'han fet de similars amb anterioritat a petició dels cossos de seguretat. Per exemple, a la Diada, o bé en esdeveniments esportius, com el campionat del món de Montmeló. Fonts de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) expliquen a l'ARA que el fet que hi hagués moltes aeronaus petites sobrevolant la ciutat podria dificultar la tasca dels cossos de seguretat.

El govern espanyol tanca l'espai aeri per a helicòpters i avionetes a Barcelona fins al 2 d'octubre

Les restriccions de l'espai aeri al territori apareixen a la pàgina per a pilots 'NOTAM Info'. Com es veu a la imatge, els avions i avionetes no podran circular per Barcelona fins el dia 3 d'octubre a les 00:00h. Tal com apareix en el mapa, hi ha una zona més que avui està restringida al trànsit aeri: Manresa. La prohibició de vols en aquesta ciutat es mantindrà fins el 26 de novembre. Foment no ha informat del motiu d'aquesta restricció a la ciutat.

stats