Manos Limpias denuncia Pujol per set delictes després de la seva confessió

El sindicat li atribueix un delicte fiscal, suborn, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, prevaricació, falsedat en document públic i malversació de fons públics

El sindicat Manos Limipas ha denunciat als jutjats d'instrucció de Barcelona l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per haver comès presumptament set delictes, després que el divendres confessés que ha mantingut fons no declarats a l'estranger durant més de 34 anys.

La denúncia, avançada per l'agència de notícies Europa Press, atribueix a l'expresident un delicte fiscal, suborn, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, prevaricació, falsedat en document públic i malversació de fons públics.

El col·lectiu també demana al jutjat que dirigeixi l'acció penal contra l'esposa de Jordi Pujol, Marta Ferrusola, a la qual atribueix el paper de "còmplice i encobridora" dels delictes que també s'imputen a Jordi Pujol. També sol·licita la declaració davant el jutge del matrimoni i dels seus fills Jordi, Oriol i Marta.

"Comissions il·legals"

En la denúncia, Manos Limpias assenyala que el diari 'El Mundo' va publicar el nombre del 2012 un informe de la Unidad de Delincuencia Económica y Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia, en què s'apuntava l'existència d'un compte amb 137 milions d'euros que s'havia nodrit suposadament de comissions per l'adjudicació d'obres públiques.

"La policia atribueix part dels diners en paradisos fiscals al cobrament sistemàtic de comissions il·legals per adjudicacions d'obres i serveis de l'executiu autonòmic català, entre 1980 i 2003, que era quan el denunciat ostentava la presidència de la Generalitat", assenyala el sindicat, que sosté que els "diners defraudats" pels Pujol haurien estat acollits en "els paradisos fiscals d'Andorra, Panamà, Luxemburg, Liechtenstein, Guernsey i Suïssa". Amb tot, recorda les paraules que el successor de Pujol al capdavant de la Generalitat, el socialista Pasqual Maragall, va pronunciar el 4 de març de 2005 al Parlament català quan va apuntar que "el problema de CiU es diu 3%".

Els negocis del "clan familiar"

Manos Limpias considera acreditats els negocis de diverses empreses vinculades a la família de Pujol, com Hidroplant, la consultoria ambiental Entorn i un despatx d'arquitectura, que suposadament s'haurien beneficiat de concessions públiques per part de la Generalitat de Catalunya. Pujol va anunciar divendres en un comunicat que "en els últims dies" la seva família havia regularitzat diners a l'exterior, uns fons que no va voler quantificar i que provenen de l'herència que el seu pare, Florenci Pujol Brugat, li va testar el 1980.

No obstant això, Manos Limpias considera que existeix "una presumpció més que raonable" que "a aquesta primera sortida de diners prèvia al testament del pare del denunciat s'haurien anat acumulant altres ingents quantitats de diners" provinents dels negocis del "clan familiar". A més, el sindicat sol·licita que s'aporti al jutge que instrueixi el procediment el testament del pare de Pujol i les declaracions a Hisenda de l'expresident català i la seva esposa durant els últims cinc anys.

Pujol assenyalava en el seu comunicat que, encara que "la seva consciència i el seu càrrec li empenyien a rebutjar aquesta herència", no ho va fer per respectar la voluntat de destinar aquests fons a la seva família, i demanava perdó a aquells que s'hagin pogut sentir defraudats.

Més continguts de