EL CAS DE LES ESCOLTES
Política 22/02/2013

Marco involucra l'entorn de Camacho

El director de Método 3 i els tres extreballadors queden en llibertat amb càrrecs després de declarar

Laura Díaz-roig
4 min
LLIBERTAT  Cap dels quatre imputats  Van voler fer declaracions  en ser posats en llibertat ahir, després de tres dies detinguts.

Barcelona.L'entorn de la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, podria haver encarregat la gravació de la seva conversa amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, al restaurant La Camarga. Així ho va explicar ahir el director de Método 3, Francisco Marco, durant la seva declaració davant la jutge, en què va insinuar que ningú més podia tenir tanta informació i detalls de la trobada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El director de l'agència de detectius es va desmarcar ahir de la gravació investigada assegurant que mai en va tenir constància i que aquesta feina no consta en els registres d'activitats de Método 3, segons va explicar el seu advocat, Álvaro Amigó, a la sortida de les instal·lacions de la Ciutat de la Justícia.

Tres dies després de ser detinguts, els quatre imputats per la suposada trama d'espionatge a Catalunya van quedar ahir en llibertat amb càrrecs. Dos d'ells, Francisco Marco i la cap de seguretat Elisenda Villena, van haver de lliurar el passaport cautelarment per garantir que no fugiran. La jutge de guàrdia no va decretar cap mesura per als altres dos detinguts, l'exbecari Àlex Borreguero i l'extreballador Julián Peribáñez, però manté la imputació a tots quatre extreballadors per un delicte de revelació de secrets.

L'últim a declarar ahir va ser Marco, que no només es va desentendre de les gravacions al restaurant, sinó que va assenyalar Villena com la persona que hauria rebut i gestionat l'encàrrec com a favor personal i sense fer-lo constar als registres de l'empresa. L'advocat de Marco va explicar que el seu client no coneixia personalment ni Sánchez-Camacho ni Álvarez i que va conèixer la reunió a La Camarga en llegir les primeres notícies publicades als mitjans. En preguntar als seus extreballadors qui havia fet l'encàrrec, alguns van explicar que havia estat un favor per a un client habitual de l'entorn de Sánchez-Camacho. Marco, segons el seu advocat, va creure aleshores que la líder del PP a Catalunya estava al corrent de la gravació i, per tant, va pressuposar que era legal.

No hi ha registre de la trobada

Com que es tractava d'un favor, la feina no es va cobrar ni registrar en l'activitat i va consistir a posar la gravadora i fer unes fotografies a la sortida. No es va fer cap transcripció de la conversa ni cap informe final de la trobada. Tot i així, Amigó no va descartar ahir que es puguin trobar rastres d'aquest espionatge en la documentació en paper i en suports informàtics trobada a la seu de l'agència en el registre policial.

Per la seva banda, l'advocada de Villena, Soledad Peñalva, va destacar, després de la declaració de la seva clienta, que Marco era el director de l'agència i que, per tant, estava al corrent de totes les activitats. Tanmateix, no va voler donar més detalls sobre la declaració i va subratllar que les diligències són secretes.

Els altres dos imputats també van voler desmarcar-se de la gravació al·legant que complien ordres. L'advocat de l'exbecari Àlex Borreguero, Rubén Romero, va assegurar ahir que el seu client va entrar a Método 3 com a missatger i després va passar a ser una mena de "tècnic" encarregat de reparacions diverses i que mai prenia decisions. En el cas concret de la gravació de La Camarga, va explicar que els seus caps li havien demanat com enregistraria la conversa i que, després de la seva proposta de posar un micròfon a la líder del PPC, li haurien respost: "No, perquè diu [Camacho] que es posaria nerviosa". Per aquest motiu, Borreguero va pensar que Sánchez-Camacho sabia el que anaven a fer. Finalment, van decidir posar la gravadora a la decoració floral del centre de la taula.

Villena va gestionar la gravació

Tant ell com Peribáñez, l'encarregat de fer les fotografies de la trobada, van explicar a la jutge que complien ordres dels seus superiors i que, en aquest cas, qui els va encarregar la feina va ser Villena. De fet, segons l'advocada de Peribáñez, Marian Bataller, el seu client no va fer cap pregunta sobre la trobada i es va limitar a fer les fotografies "de la persona que acompanyava Sánchez-Camacho", tal com li va demanar Villena. Desconeix, però, qui va fer l'encàrrec a Método 3. La lletrada va voler deixar clar que Peribáñez va tractar aquesta feina com qualsevol altre encàrrec anterior rebut de l'agència de detectius i que en cap moment va pensar que estigués cometent una il·legalitat.

El jutge que instrueix la causa, el magistrat que actualment porta el jutjat d'instrucció número 14 de Barcelona -el titular està de baixa-, ha decretat secret de diligències. Això va fer que ahir els detinguts declaressin només en presència de la jutge de guàrdia, dels dos fiscals d'Anticorrupció i del seu advocat, sense que la resta de lletrats poguessin estar presents en la declaració.

La investigació se centra exclusivament en l'anàlisi de les possibles il·legalitats comeses en la gravació de la conversa entre Sánchez-Camacho a La Camarga -és a dir, els fets denunciats davant la Policia Nacional per la líder del PPC-, i no en la resta d'informes o escoltes que Método 3 pugui haver fet en els últims anys a altres polítics o personalitats. Per aquest motiu, tant la jutge com els dos fiscals encarregats de l'assumpte, Emilio Sánchez-Ulled i Fernando Bermejo, van centrar ahir el seu interrogatori en aquest fets i no van preguntar sobre la resta de gravacions o relacions dels imputats.

La Policia Nacional es va endur tres carpetes després d'escorcollar les seus de Método 3. Dues feien referència al PSC -una investigació encarregada pels socialistes i una altra sobre un dels membres del partit- i la tercera era sobre les gravacions de La Camarga que ara el jutge haurà d'analitzar.

stats