CANVI DE CICLE
Política 14/09/2013

Rajoy ofereix a Mas diàleg dins de la llei per "enfortir els llaços" entre Catalunya i Espanya

El cap de l'executiu espanyol respon a la petició catalana d'una consulta amb una carta en què exigeix lleialtat al president de la Generalitat, l'insta a "fugir dels enfrontaments" i evita posar "data de caducitat" a les converses

Ara
2 min
DISTÀNCIA POLÍTICA 
 Rajoy i Mas, en una imatge d'arxiu a Figueres, tenen mala sintonia política. L'asfíxia econòmica al Govern i el procés català no hi ajuden.

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha respost a la carta que li va enviar a finals de juliol Artur Mas demanant-li diàleg per pactar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. La resposta ha sigut enviada aquest dissabte poc abans de les sis de la tarda. Rajoy ofereix a Mas diàleg sense "data de caducitat" per "enfortir els llaços" entre Catalunya i Espanya, sempre dins el marc de la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy es defineix a ell mateix com una persona "compromesa amb el diàleg", però "des de l'exigible lleialtat institucional i des del respecte al marc jurídic" vigent. "Per part meva, el diàleg no té data de caducitat quan es tracta d'atendre l'interès general dels espanyols i, per això, de tots els catalans", afirma.

El cap de l'executiu espanyol destaca "l'extraordinària rellevància que Catalunya té per al conjunt d'Espanya" i "la riquesa, pluralitat i singularitat de la societat catalana". "Els vincles que ens mantenen units no poden deslligar-se sense enormes costos afectius, econòmics, polítics i socials", subratlla Rajoy, convençut que cal treballar en "l'enfortiment d'aquests llaços i fugir dels enfrontaments", des de la "lleialtat recíproca i el foment de la coresponsabilitat en ambdues direccions".

"Junts hi guanyem tots i separats tots hi perdem", sentencia Rajoy, que convida Mas a exercir "responsablement" la seva funció com a governant democràtic en aquests moments de "dificultat econòmica i social". "Des del profund afecte que sento per la societat catalana en el seu conjunt i el respecte institucional a la Generalitat", diu Rajoy, adreçant-se a Mas, "quedo a la seva disposició per treballar conjuntament i oferir així la millor resposta a les necessitats reals de tots els ciutadans".

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va avançar divendres que Rajoy no permetria el referèndum ni una reforma constitucional, però en canvi sí que oferiria millorar el sistema de finançament. A la carta, però, no es menciona la paraula 'consulta' més que per recordar que Mas a la seva missiva demanava parlar-ne, i pel que fa a 'finançament', ni tan sols hi apareix el concepte.

stats