EL PROCÉS, ALS TRIBUNALS
Política 06/07/2016

Mas assegura en l’últim recurs pel cas del 9-N que no va contradir la suspensió

Montse Riart
2 min
Mas assegura en l’últim recurs pel cas del 9-N que no va contradir la suspensió

BarcelonaActuació “correcta”

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els advocats d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau ja han presentat el recurs contra l’últim escrit del jutge instructor del 9-N, que deixa els tres dirigents a les portes del judici per la seva implicació en la jornada de participació. Les defenses creuen que ha quedat demostrat que cap dels tres ha comès delictes de desobediència ni de prevaricació. L’advocat de l’expresident, Xavier Melero, creu que l’actuació del Govern va ser “correcta, responsable i en cap cas contradictòria amb la suspensió decretada” pel Tribunal Constitucional (TC). La tesi de la defensa de Mas, Ortega i Rigau és que, quan el TC va aturar la consulta, la Generalitat va deixar l’organització del 9-N en “mans dels voluntaris” i que el procés de participació resultant “no va tenir res a veure amb la consulta” originalment programada.

El lletrat de l’exvicepresidenta Ortega, Rafael Entrena, assegura que es tracta d’una investigació “marcadament política” i que s’estan atribuint “responsabilitats criminals als legítims representants d’un govern democràtic per la seva actuació política, vehiculada de manera responsable, cívica i pacífica”. Segons Entrena, es tracta d’un procés que “s’hauria de resoldre en l’àmbit polític, mitjançant el diàleg i la negociació”.

Informar no és “desobeir”

El lletrat de Mas admet que el Govern va continuar encarregant-se dels aspectes de seguretat, ordre públic i comunicació després de la suspensió del procés de participació, però assegura que no fer-ho hauria sigut “una deixadesa de funcions”. En el mateix sentit, l’advocat d’Ortega reconeix que la seva clienta va informar sobre les dades de participació i els resultats de la votació, però assegura que ho va fer perquè forma part de les funcions del Govern: “Informar no és executar i menys encara desobeir”.

Les defenses de Mas, Ortega i Rigau neguen que els tres exresponsables de l’executiu desobeïssin el Constitucional o prevariquessin. El principal argument és que l’alt tribunal no va emetre cap requeriment explícit sobre la suspensió del 9-N: “No es pot desobeir el que no s’ha requerit”, assegura el lletrat de Mas. L’advocat de l’expresident recorda que el Govern va demanar un aclariment al tribunal, que mai va respondre, sobre què podia fer, tot i la “pintoresca celeritat amb què s’havien emès les resolucions anteriors sobre la iniciativa catalana”.

stats