Política 06/09/2017

El Parlament accepta el debat exprés de la llei del referèndum malgrat la crispació

L'oposició ha intentat sense èxit aturar la tramitació de la norma que ha d'emparar l'1-O

G.pruna / A.moldes / M.roger / N.orriols / O.serra / M.toro
6 min

Barcelona[Si veus aquest contingut en una aplicació mòbil clica aquí per veure el vídeo en directe ]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

JxSí i la CUP han aconseguit incloure el debat sobre la llei del referèndum a l'ordre del dia del ple d'aquest dimecres, malgrat els intents de l'oposició d'impedir-ho i la crispació que s'està vivint en el ple de la cambra. Després de quatre reunions de la mesa, quatre més de la junta de portaveus i peticions reiterades de paraula per part dels portaveus de l'oposició, finalment JxSí i la CUP han acabat sumant majoria en la votació. La llei del referèndum s'ha inclòs a l'ordre del dia i, en una segona votació, s'han suprimit tots els tràmits parlamentaris perquè la llei pugui aprovar-se aquest mateix dimecres. Només es respecta el tràmit d'esmenes, que s'ha fixat en dues hores a petició de Junts pel Sí, una decisió que ha enervat l'oposició, que considera que s'estan vulnerant els seus drets parlamentaris.

El PSC ha presentat una esmena a la totalitat de retorn de la proposició de llei, malgrat que el termini que ha obert la presidenta del Parlament només obre la porta als grups a presentar esmenes parcials a l'articulat. Un cop exhaurit el termini a les 15.30 h, la mesa haurà de decidir quines esmenes s'inclouen a votació.

Ciutadans, PP, PSC i Catalunya Sí que es Pot han criticat molt la decisió de la mesa d'admetre a tràmit la llei i han criticat l'actitud de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la qual fins i tot han escridassat en no acceptar les peticions ni de lectura de l'informe dels lletrats, que han avisat que la llei del referèndum contradiu les resolucions del Tribunal Constitucional. En el ple s'han produït dues votacions essencials per a la tramitació de la llei del referèndum: l'alteració de l'ordre del dia i la supressió dels tràmits reglamentaris -que requereix majoria absoluta-.

Tots els grups han participat en la primera votació, en què s'ha aprovat incloure el debat i votació de la llei del referèndum en el ple d'aquest dimecres amb la majoria de Junts pel Sí i la CUP. En la segona votació, però, en què es votava la supressió de tràmits reglamentaris, no hi han participat ni PP, ni Cs, ni PSC, ni la majoria dels diputats de CSQP -Podem s'ha desmarcat i ha votat en contra-. A parer dels grups de l'oposició, la supressió de tràmits reglamentaris vulnera els seus drets com a diputats perquè no se'ls permet demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries -que tarda 30 dies a resoldre-. Tanmateix, el PSC i també Cs i PP ja han anunciat que presentaran un recurs d'empara al Constitucional per la vulneració dels seus drets. Junts pel Sí ha argumentat estalviar-se també el tràmit del Consell de Garanties Estatutàries perquè el control de constitucionalitat d'aquesta llei està "garantit" un cop aprovada.

La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha contestat a les acusacions de l'oposició dient que l'ús del 81.3 per aprovar la llei del referèndum ha sigut l'últim recurs per donar llum verda a l'1-O. Rovira ha recordat que els grups de l'oposició no van participar en la ponència conjunta per redactar la llei del referèndum i, és més, van acudir al Tribunal Constitucional perquè consideraven que també es vulneraven els seus drets.

Les dues votacions que s'han produït fins ara al ple han suscitat intervencions creuades de tots els grups, en un clima de tensió. CSQP, PP, PSC i Ciutadans han demanat la paraula moltes vegades per assegurar que s'estaven vulnerant els seus drets com a diputats i han fet múltiples peticions que no han sigut ateses per Forcadell. El diputat de Podem Albano Dante Fachin s'ha volgut desmarcar, però, del portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, per demanar que es deixi de retardar el debat sobre la llei del referèndum per qüestions reglamentàries. "Si algú és responsable d'haver arribat aquí i de no poder debatre són vostès. Mirin a la cara a la societat catalana", ha dit dirigint-se als diputats del PP.

Abans de començar la votació s'han queixat per com s'ha fet la publicació de la proposició de llei del referèndum -un cop admesa a tràmit- perquè l'han considerat "nul·la de ple dret". L'oposició ha assegurat que ha d'estar ordenada pel secretari general del Parlament, que s'hauria quedat al marge de la publicació de la iniciativa. Forcadell ha explicat que han sigut els quatre membres de Junts pel Sí de la mesa els que han ordenat la publicació al 'Butlletí Oficial del Parlament'. Fonts de la majoria parlamentària asseguren que s'ha escollit fer-ho d'aquesta manera per evitar posar en el punt de mira de la fiscalia -que ja ha anunciat que es querellarà contra els membres de la mesa- els funcionaris de la cambra.

Els reclams a la presidenta del Parlament no han acabat aquí. També ha demanat de forma excepcional la paraula el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, perquè considera que el període d'esmenes no pot ser fixat pel ple sinó per la mesa del Parlament. "Ens estem posant en un territori molt perillós", ha assegurat, "no podem picotejar la institució del Parlament", ha afegit. Tanmateix, la presidenta del Parlament s'ha negat a convocar la mesa de la cambra per evitar que s'allargui més el debat. A cada decisió de la mesa, els grups de l'oposició tenen dret a demanar una petició de reconsideració, la qual cosa implica una reunió de la junta de portaveus i de la mesa del Parlament per abordar-la.

Els intents d'aturar el debat no han acabat aquí. PSC i Ciutadans han presentat també una sol·licitud de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. El reglament de la cambra preveu que aquesta sol·licitud es presenti un cop acabin els treballs a la comissió parlamentària corresponent.

La presidenta del Parlament, però, sí que ha acceptat suspendre el ple durant una hora per presentar les esmenes a la llei del referèndum -el termini d'esmenes s'acaba a les 15.30 h-. Ho ha fet, tanmateix, després dels reclams de l'oposició d'aturar el ple.

El debat exprés de la llei

El debat ha començat tal com estava previst (amb uns minuts d'endarreriment), amb la mesa admetent a tràmit la norma i Junts pel Sí i la CUP reclamant que s'inclogués a l'ordre del dia del ple a través de l'article 81.3 del reglament, tal com va avançar l'ARA al febrer.

"Catalunya té dret a l'autodeterminació. És un dret que ningú li pot prendre i al qual mai ha renunciat", ha subratllat Rovira, que, a més, ha recordat que els tractats internacionals defensen el dret a l'autodeterminació dels pobles. "L'Estat està obligat a interpretar la Constitució d'acord amb els tractats internacionals", ha insistit. També la diputada de la CUP Anna Gabriel ha pres la paraula per donar suport a la petició de Junts pel Sí i ho ha fet al·legant que Catalunya és un "subjecte polític sobirà i vol exercir la seva condició política". Gabriel ha criticat la falta de diàleg per part de l'Estat i el fet que "només hagi actuat en base a amenaces".

Carrizosa al ple del Parlament, aquest dimecres

Abans, la mesa del Parlament ja ha fet el primer pas perquè la llei del referèndum s'aprovi aquest dimecres al Parlament. Els quatre representants de JxSí i el de CSQP han admès a tràmit la proposició de llei. Han sigut necessàries cinc reunions de la mesa des del 16 d'agost perquè s'introduís la llei a debat. JxSí i la CUP són conscients que, des d'ara, el govern espanyol i el Tribunal Constitucional ja poden actuar contra la "norma suprema" de la legislació catalana fins a l'1 d'octubre i han volgut evitar aquest xoc amb la legalitat espanyola fins a l'últim moment.

La reunió s'ha allargat més d'una hora (ha provocat que la sessió plenària hagi començat amb retard) i ha evidenciat l'enfrontament entre els partidaris i els detractors de l'1-O. PSC i Cs han votat en contra de la tramitació de la llei (el PP no té vot a la mesa) i han presentat peticions de reconsideració per forçar una reunió de la junta de portaveus.

Reunió de la Mesa del Parlament en què JxSí i CSQP han acceptat que es tramiti la llei del referèndum

Tant el Govern com l'oposició assumeixen que el debat de la llei s'allargarà durant moltes hores i podria acabar aprovant-se a la tarda. Immediatament després, la llei del referèndum es publicarà al 'Butlletí Oficial del Parlament' i el Govern signarà el decret de convocatòria.

El BOP publica la llei del referèndum després de la seva admissió a tràmit
stats