RELLEU MUNICIPALISTA
Política 01/12/2017

Miquel Buch plega i obre el debat successori a l’ACM

El PDECat remodela la seva direcció en clau postelectoral

Gerard Pruna
3 min
Miquel Buch plega i obre  el debat successori a l’ACM

BarcelonaDeu anys després, Miquel Buch se’n va. L’alcalde de Premià de Mar va fer pública ahir una decisió que feia mesos que havia traslladat al seu entorn més pròxim: deixar l’Ajuntament i també la presidència de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), càrrec que ocupa des del 2011. Buch abandona així la primera línia del municipalisme, un pas que ja havia decidit molt abans d’entrar a formar part de la llista de Junts per Catalunya, en què va de número 22 per Barcelona. Malgrat que l’adeu de Buch a l’ACM no es produirà fins a finals de gener -l’alcaldia de Premià la deixarà al pròxim ple, quan s’aprovin els pressupostos-, l’anunci de la seva marxa ha obert, de retruc, el debat successori a l’entitat municipalista, on el ball de noms acaba de començar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer que ha fet el pas ha sigut el seu company al PDECat i alcalde de Sallent, David Saldoni, que en declaracions a l’ACN ha explicat que preveu presentar una candidatura “transversal i el màxim d’integradora per recollir totes les sensibilitats que hi ha actualment a l’ACM”. En un gest que busca reforçar les seves opcions, Saldoni ha deixat també el seu càrrec a la direcció executiva del PDECat, on s’ocupava precisament de l’estratègia municipal.

Tanmateix, segons diverses fonts consultades per l’ARA, el nom de Saldoni no és l’únic que apareix en les travesses per succeir Buch, que situen entre els aspirants els alcaldes -tots ells del PDECat- de Gironella, David Font; Vilafranca, Pere Regull, i Vic, Anna Erra. En aquest cas, però, la mateixa Erra va negar ahir que vulgui presidir l’ACM a partir del mes de gener. “La meva prioritat seguirà sent treballar per la ciutat de Vic”, va assegurar. La decisió final, però, l’haurà de prendre l’ACM a través d’una votació entre els alcaldes que en formen part un cop es formalitzi, al gener, l’adeu de l’actual president.

Buch, doncs, posarà les pròximes setmanes punt final a la seva trajectòria municipal, en la qual, més enllà de governar l’Ajuntament de Premià de Mar, ha dirigit l’Associació Catalana de Municipis, una entitat clau a l'hora de coordinar els municipis en els moments àlgids del Procés. Ferm defensor de limitar els mandats dels alcaldes a dues legislatures, que siguin, però, de cinc anys, Buch deixa l’alcaldia de Premià deu anys després d’arribar-hi, una decisió personal que ja havia pres mesos abans i que només va ajornar a l’espera de l’1-O, pel qual ha rebut una querella.

La vacant a la presidència de l’ACM té, a més, una altra derivada. La decisió de Saldoni -que aspira a la presidència de l’entitat- de deixar l’executiva del PDECat ha fet que la formació tingui ara cinc places vacants i no quatre, unes vacants que es cobriran aquest mateix cap de setmana un cop els associats ratifiquin la proposta de la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que, segons va avançar ahir 'La Vanguardia', passa per incorporar a la direcció l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini -que com que ha deixat de ser diputada ja no incompleix el règim d’incompatibilitats-; l’alcalde de Tortosa i diputat al Congrés, Ferran Bel; l’exconsellera Meritxell Ruiz, i Maria Senserrich i Lluís Font, tots dos a la llista de Junts per Catalunya.

Preparant el post 21-D

Amb la renovació de la direcció -reduïda des de fa mesos arran del debat de les incompatibilitats-, Pascal vol reforçar el PDECat amb la vista posada en l’escenari posterior a les eleccions del 21-D. Amb un perfil baix durant la campanya arran de la creació de Junts per Catalunya, el partit busca agafar impuls i enfortir-se després d’uns mesos en què el Procés, la convivència amb ERC dins de Junts pel Sí i els pactes amb la CUP han dificultat a la formació que lidera Marta Pascal la possibilitat de marcar perfil i consolidar-se després d’haver deixar enrere la marca de Convergència.

stats