Política 23/02/2019

Nuet estudia una aliança amb ERC per a les generals

Els comuns critiquen que jugui a dues bandes

Aleix Moldes
3 min
Joan Josep Nuet a les portes del Tribunal Suprem

BarcelonaLa convocatòria avançada d’eleccions a Espanya ha provocat una forta sacsejada als comuns, que encara no havien aconseguit embastar el partit des de la dimissió l’any passat de Xavier Domènech. Dimecres va ser la número 2 a les generals del 2016, Elisenda Alamany, la que va anunciar que abandona el partit, i ara és Joan Josep Nuet qui estudia una aliança amb ERC de cara a les eleccions del 28 d’abril. Nuet ja va acompanyar Alamany en el seu comiat –manté l’escó al Parlament com a diputada no adscrita– i va subscriure les crítiques de l’exportaveu parlamentària dels comuns contra la direcció d’un partit que consideren “fallit”.

El moviment que planteja Nuet suposaria una triple carambola. En primer lloc, trencar amb els comuns al Congrés i el Senat; en segon lloc, aliar-se amb Esquerra a les Corts espanyoles, i, en tercer lloc, i encara més difícil, seguir al grup parlamentari dels comuns a Catalunya. Com a secretari general de Comunistes –una de les formacions que s’integren a EUiA–, ha impulsat un document que defensa negociar, d’entrada, una aliança electoral amb Catalunya en Comú, l’espai en què ja està integrada EUiA. Però –afegeix–, si no és possible, Comunistes exploraria una coalició electoral amb Esquerra. De fet, fonts de les dues formacions expliquen a l’ARA que aquesta idea ja s’ha estat valorant les últimes setmanes.

Si Comunistes decidís apostar per ERC, la idea és poder integrar-se a la candidatura dels republicans a través de la plataforma Sobiranistes, on ja els espera Alamany. Segons fonts de la direcció d’Esquerra Unida i Alternativa, que també lidera Nuet, EUiA es mantindria en tot moment al marge d’aquest moviment: seguiria integrada als comuns i compartiria candidatura amb ells de cara a les eleccions europees i les municipals.

Nuet no té intenció d’abandonar el grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem, malgrat que fonts de la direcció critiquen el seu plantejament i fins i tot n’hi ha algunes que el consideren un “xantatge”. “Està jugant a dues bandes”, lamenten en conversa amb l’ARA. El coordinador general d’EUiA ja va protagonitzar un estira-i-arronsa amb la resta de socis dels comuns fins a l’últim minut en les eleccions generals del 2015. Aleshores Nuet va qualificar de “penoses, inassumibles i vergonyoses” les condicions de Podem, ICV i BComú per construir una confluència d’esquerres i fins i tot va amenaçar amb acabar presentant-se en coalició amb Esquerra Unida. De fet, l’últim dia per registrar les coalicions EUiA va enviar un representant a Madrid per si de cas havia d’acabar complint l’amenaça. No va ser necessari.

Retrets interns

El comitè central de Comunistes ha aprovat per més del 70% la proposta del seu secretari general, però hi ha un sector crític que considera que per prendre una decisió de tanta importància cal convocar els màxims òrgans de representació del partit. Segons fonts consultades per l’ARA, un grup ja ha començat a reclamar la celebració d’un referèndum intern perquè voti tota la militància o bé la convocatòria d’un congrés extraordinari del partit.

Fonts de la direcció expliquen que, durant les pròximes dues setmanes, es faran debats amb la militància i que el resultat es tornarà a portar al comitè central.

Esquerra no es queda de braços plegats mentre Comunistes acaba de prendre una decisió i, mentrestant, segueix negociant amb l’espai que encapçala Elisenda Alamany –i del qual Nuet continua sent un actor rellevant–. Segons les fonts, les negociacions avancen sense que encara no s’hagi tancat un document de coalició. Fins ara ni tan sols s’ha posat el nom d’Alamany com a possible candidata a integrar-se a la llista, malgrat que les fonts admeten que és una possibilitat.

stats