CANVI DE CICLE
Política 14/10/2014

Junqueras acusa Mas de trencar la unitat però anuncia el suport d'ERC al 9-N alternatiu

El líder d'ERC avisa que la confiança trontolla de cara a noves aliances i demana eleccions per proclamar la independència amb rapidesa

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha acusat aquest dimarts el Govern de trencar la unitat entorn la consulta pactada a través de la llei de consultes, acordada per les sis forces sobiranistes. "Fins llavors estàvem tots d'acord a defensar el model de consulta pactat", ha assegurat, tot i que ha apuntat: "Estem convençuts que aquesta unitat es pot recuperar, tornant al model de consulta que havíem pactat". "Ens vam comprometre a no prendre decisions unilaterals i no pactades", ha insistit, motiu pel qual ha assenyalat que "el Govern pot rectificar i tornar a la unitat". Junqueras, de fet, ha afirmat que dilluns es va tornar a oferir per entrar a l'executiu per fer possible la consulta, però Artur Mas no ho va considerar. El líder d'ERC, però, ha assegurat que, "si el Govern persisteix en el canvi de model, que no compta amb les altres formacions, nosaltres intentarem ajudar igualment, encara que no és el que ens agrada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, Junqueras ha recordat que "l'acord d'estabilitat estava condicionat al compliment d'acords". "Veurem si torna als acords de la unitat i com es concreta aquesta alternativa que planteja el Govern", ha apuntat, deixant a l'aire el suport dels republicans a l'executiu. En tot cas, reclama primer al Govern que torni a reflotar la consulta, ja que "és difícil confiar que es faci una passa si no s'han fet les passes prèvies pactades".

I és que el líder d'ERC ha assegurat que hi havia formes per avançar cap a la consulta fins i tot dins de la legalitat espanyola, com preveure un cens que es creï a les mateixes meses el dia de la votació. "Quan arribi un requeriment judicial ja veurem com ho fem", ha apuntat. "En una consulta estaríem parlant de 4.000 col·legis electorals i en aquest procés participatiu de 600 col·legis", ha assenyalat com una de les diferències entre el pacte inicial i el 9-N alternatiu esbossat per Mas.

A més, Junqueras ha apuntat que l'alternativa plantejada per Artur Mas "no genera un mandat democràtic" i, en canvi, "la solució passa per la independència". "Tothom sap que la solució passa per unes eleccions que generin el mandat democràtic i necessitem que aquesta solució arribi al més aviat possible", ha assenyalat.

En tot cas, no ha entrat a valorar si voldria pactar una llista unitària amb CiU, però ha insinuat que dubta que sigui capaç de declarar la independència qui no vol celebrar la consulta: "No pot tornar a passar que tornem a tenir una majoria parlamentària i uns acords que després no s'apliquin, és impossible d'entendre". "Costa de confiar amb qui no compleix els acords, costa arribar a acords amb qui saps que no els compleix", ha insistit.

Per tot això, ha instat a debatre "primer el què, després el com, i després el qui". Així, Junqueras defensa que cal convocar unes "eleccions per proclamar la independència el més aviat possible i de la millor manera".

stats