Política 23/05/2018

El PNB salva Rajoy tot i el manteniment del 155

Voten a favor del pressupost que dona estabilitat al president espanyol fins al 2020

Dani Sánchez Ugart
2 min
El PNB salva Rajoy tot i el manteniment del 155

MadridEl PNB va optar dimecres per abraçar les incoherències i deixar en paper mullat el seu compromís de no votar els pressupostos de Mariano Rajoy, abans que deixar perdre unes suculentes inversions al País Basc i obrir el camí d’Albert Rivera cap a la Moncloa. Tot i el manteniment del 155, conseqüència de la no publicació del decret de nomenament dels consellers del Govern de Quim Torra, els nacionalistes bascos van votar a favor del pressupost estatal. Ho van fer per “responsabilitat” i adduint que era el millor que podien fer per accelerar la retirada de la intervenció de l’autonomia catalana. Però no perquè Rajoy hagi d’aixecar el peu de l’accelerador i facilitar la formació de Govern tal com li ha proposat el president de la Generalitat, sinó perquè, segons va anunciar el portaveu 'jeltzale' al Congrés, Aitor Esteban, tenen “el convenciment i el coneixement” que hi haurà un Govern “sense taca” a Catalunya de manera “imminent”, i per tant s’aixecarà el 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem actuat de bona fe”, va justificar Esteban en una llarga roda de premsa en què va enviar un dard enverinat als polítics independentistes catalans: “Que ningú es pensi que ens mamem el dit”. Algunes veus del PNB sostenien que els polítics catalans, i en especial l’entorn del president Carles Puigdemont, estaven jugant amb la seva posició als pressupostos per debilitar Rajoy, assumint el cost del manteniment del 155. Els retrets de Torra de dimarts no van caure bé entre les files dels nacionalistes bascos, que no volien ser un peó dels independentistes catalans en la partida amb l’estat espanyol.

Por a Rivera

Rere el raonament del PNB per aprovar els comptes hi van pesar dues coses: l’amenaça de Rivera i la butxaca. Esteban va definir els comptes com a “bons”, però va expressar encara amb més contundència la preocupació per l’escenari que hauria obert una caiguda abrupta dels pressupostos. Segons el nacionalista, una cursa electoral a Espanya, arran de la impossibilitat de Rajoy de mantenir-se en el poder, hauria reforçat els que volen ampliar el 155, en referència a Albert Rivera, i hauria donat peu a una interpretació restrictiva del 155 de les forces unionistes. Un auge de Cs, l’únic partit estatal que defensa obertament la fi de la quota basca, seria una pèssima notícia per al partit. També va dir Esteban que el PNB ha fet de tallafoc per evitar algunes de les mesures que volien adoptar aquests partits les últimes setmanes en la línia d’endurir la intervenció de l’autonomia catalana, i de retruc va retreure a Torra que no hagués trobat ja la fórmula per formar un executiu viable abans. Així, el PNB s’ha cansat d’esperar els moviments dels independentistes, amb els quals es van generar malfiances arran dels fets de l'octubre passat, quan el lehendakari, Iñigo Urkullu, va fer de mediador per mirar d’evitar la DUI.

Mariano Rajoy respira més tranquil perquè l’aprovació dels comptes era l’element que necessitava per encarar amb calma el que quedava de legislatura. Amb els pressupostos aprovats podrà mantenir-se al poder fins al 2020, i en aquest temps centrar els esforços a frenar l’auge de Ciutadans, amb qui a partir d’ara la batalla serà dura.

stats