Política 13/09/2015

Rajoy admet que les del 27-S no són unes eleccions "normals"

Albiol el secunda i crida els socialistes a "deixar de ballar i centrar-se perquè això és molt important"

Ara
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en un acte de campanya. EFE

LleidaEl president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, s'ha referit aquest diumenge al programa de Junts pel Sí, que pretén fer passos unilaterals si hi ha una majoria independentista el 27-S i l'Estat no es mou. "El que li cal a Catalunya és un govern que respecti la llei", ha advertit, i tot seguit s'ha preguntat "quina autoritat moral tindrà Mas si diu que no vol complir-la". Segons ell tots els espanyols han d'estar sotmesos a l'imperi de la llei, "del més important al menys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy, que no ha fet cap referència a la manifestació de la Diada a la Meridiana de Barcelona, ha lamentat l'aposta sobiranista de Mas, "en ple segle de supressió de les fronteres". Segons ell això és "un retrocés històric en tots els àmbits". Per frenar-ho ha animat a votar en unes eleccions que són "les més importants". "No són eleccions en un context normal. Voteu perquè sinó altres votaran per vosaltres per decidir si sou o no espanyols", ha admès donant per fet de forma implícita el caràcter plebiscitari de la convocatòria.

En un míting a la Llotja de Lleida amb els líders locals del partit i el candidat Xavier García Albiol ha indicat que ell vol "que siguin unes eleccions de diàleg, que és com es resolen els problemes", però tot seguit ha deixat clar que aquest diàleg té la llei com a límits i que, per tant, el sobiranisme haurà de recular si vol seure a parlar amb ell: "No vull monòlegs com els de Mas de dir-te que has de fer un referèndum perquè ho diu ell", ha indicat oferint "moderació".

Rajoy ha criticat que mentre el seu govern lluitava contra tota la crisi, donava crèdit a la Generalitat o pagava sencer el canal Segarra-Garrigues, Mas estigués per una altra cosa i ara "s'amagui en una llista amb tres comunistes i el líder d'ERC". I tot plegat sense explicar "les conseqüències d'una cosa que, en qualsevol cas, no passarà".

Abans que Rajoy afirmés que el PSC va pel camí de ser "residual" a Catalunya, García Albiol ha fet notar les conseqüències econòmiques de la independència i ha lamentat que el PSC i Pedro Sánchez quedin "en terra de ningú". "Deixin de ballar i centrin-se, que això és molt important", els ha exigit.

La cap de llista local, Marisa Xandri, ha indicat que el PP té un repte difícil i ha de lluitar contra una llista plena de mediàtics "i d'algun pallasso". Ella somia, ha dit, en una Lleida "on no es discuteixi més sobre la independència" i que mai es pugui separar d'una Espanya "plural". La portaveu del PP a l'Ajuntament, Dolors López, ha donat la benvinguda a Rajoy a "una província que seguirà sent espanyola després del 27-S". Ha indicat que són unes eleccions "transcendentals" en què el PP és "l'única garantia" per aturar Mas.

stats