Política 08/11/2016

Fernández Díaz ja té un nou càrrec: presidirà la comissió d'exteriors del Congrés

Margallo presidirà la comissió mixta de seguretat nacional i Jesús Posada la constitucional

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Jorge Fernaández Díaz durant el relleu de carteres al ministeri de l'Interior la setmana passada amb Juan Ignacio Zoido. EFE

MadridEn menys d'una setmana el PP ja ha trobat noves posicions per a dos dels tres ministres sortints del govern de Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz i José Manuel García Margallo -no podia premiar Pedro Morenés perquè no tenia escó-. L'exministre de l'Interior presidirà la comissió d'exteriors del Congrés i l'exministre d'Exteriors presidirà la comissió mixta de seguretat nacional. Pel que fa a l'expresident del Congrés, Jesús Posada, serà el titular de la comissió constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resta de partits no tenen veu ni vot per vetar aquestes presidències, ja que són comissions capitanejades pel PP. Fonts populars han assenyalat que era convenient que Fernández Díaz i Margallo s'intercanviessin competències perquè ningú els pugui qüestionar per la seva gestió passada en els respectius ministeris.

La decisió del PP, però, deixa un mal gust de boca a Margallo, que aspirava a presidir la comissió constitucional després de la designació de Juan Ignacio Zoido -que fins ara n'era president- com a ministre de l'Interior. Posada dimitirà de la comissió d'exteriors per passar al capdavant de la constitucional, que segurament tindrà un pes important aquesta legislatura si s'obre el meló de la carta magna. Es dóna la paradoxa que Margallo és l'únic membre del govern que té redactada la seva pròxima reforma de la Constitució.

Un plus de 1.431 euros mensuals

¿Què hi guanyen Fernández Díaz i Margallo amb aquestes noves posicions? Aconsegueixen equiparar el seu sou actual al de ministre. Ser president de comissió suposa cobrar un plus mensual de 1.431 euros en concepte de despeses de representació. Si el plus se suma al sou base dels diputats, de 2.813,87 euros mensuals, i als 1.823,86 euros de dietes si no son diputats electes per Madrid, a final de mes tots dos cobraran 6.068,73 euros al mes, gairebé igual que quan eren ministres.

stats