Política 03/06/2018

El PP exigeix a Sánchez que obligui a despenjar la "pancarta d'activisme independentista" de la Generalitat

No descarta introduir esmenes als pressupostos al Senat per eliminar les inversions a Euskadi

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pancarta a la façana de la Generalitat que reclama "llibertat presos polítics i exiliats"

MadridAmb el partit obert en canal, a les portes d'una guerra interna per la successió de Mariano Rajoy, el PP intenta rearmar-se per fer d'oposició al flamant president del govern espanyol, Pedro Sánchez. La vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, s'ha compromès aquest diumenge a fer "d'oposició seriosa, responsable, activa i ferma" en la defensa de "la convivència constitucional davant del desafiament independentista" com a formació "referent del centredreta". Els populars burxen en el suport de l'independentisme a Sánchez per arribar la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions des de Génova, Levy es preguntava quins són els "riscos" que ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, demanava a Sánchez que assumís. I si la retirada de la "fiscalització dels comptes públics que havia imposat el PP per controlar que ni un euro públic anés a parar al desafiament independentista" és una proposta real, després que la diputada del PSC al Congrés Meritxell Batet –que sona com a possible ministra de Sánchez– ho hagi plantejat en diferents entrevistes.

Per això el PP exigeix a Sánchez gestos contra l'independentisme, com la retirada de la nova pancarta a favor de l'alliberament dels presos polítics i exiliats de la façana del Palau de la Generalitat. "Torra ha de despenjar immediatament aquesta pancarta i, si no ho fa, demanem a Sánchez que truqui a un dels socis que l'han catapultat a la Moncloa per demanar que despengi la pancarta d'activisme independentista perquè trenca amb la neutralitat deguda", ha assenyalat Levy.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. EFE

Al seu torn, en una entrevista a la Cope de bon matí, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha avisat Sánchez que "no li serà fàcil" tirar endavant una reforma del Codi Penal per rebaixar les penes a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els seus exconsellers en cas que siguin condemnats. "L'advertim que no li serà fàcil tirar-la endavant", ha emfatitzat Hernando, que ha qualificat d'"infame" l'operació que, segons la seva opinió, s'ha produït per fer fora Mariano Rajoy de la presidència del govern espanyol a través de la moció de censura guanyada per Sánchez.

Amenaça al PNB amb els comptes

Com a mostra del seu poder com a oposició, els populars no descarten introduir a l'últim moment esmenes al Senat per tallar de soca-rel el pastís d'inversions de fins a 540 milions d'euros pactat amb el PNB en els pressupostos generals de l'Estat. De fet, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ja va amenaçar amb aquesta opció abans que prosperés la moció de censura com a mesura de pressió contra els nacionalistes bascos.

"Nosaltres farem la nostra tasca parlamentària. Tenim majoria absoluta al Senat i el PP introduirà les esmenes que cregui. Nosaltres som un partit seriós, compromès amb el futur d'Espanya, i presentarem les esmenes que creguem oportunes", ha assenyalat després que Pedro Sánchez es comprometés a mantenir els comptes del populars per seduir el PNB.

stats