Política 09/11/2020

Inquietud a Ciutadans pel flirteig de Rivera amb el PP

Casado contracta l'exlíder del partit taronja per portar al TC la llei catalana de lloguers

Anna Mascaró
3 min
El president de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PP, Pablo Casado.

BarcelonaAlbert Rivera treballarà per a Pablo Casado. El president del PP ha contractat el bufet d'advocats que ara presideix l'exlíder de Ciutadans perquè recorri la llei catalana de lloguers davant el Tribunal Constitucional (TC), segons va avançar El Mundo i confirmar Efe. La notícia ha corregut com la pólvora entre els quadres de Cs, partit que continua sumit en la crisi interna i el degoteig de baixes malgrat el gir d'Inés Arrimadas al centre –tan reclamat pels crítics– i la renovació de la seva estructura interna. Diverses fonts admeten l'impacte simbòlic del fitxatge, que s'afegeix a la incorporació la setmana passada de l'ex secretari general de Cs, José Manuel Villegas, al patronat d'una fundació afí al PP. Dos moviments que han arribat després del discurs de Casado durant la moció de censura a Pedro Sánchez, en què va escenificar el trencament amb Vox. Veus taronges perceben en aquesta concatenació de titulars un intent del PP de reforçar el seu espai de centredreta, cosa que amenaça l'espai de Cs.

La lectura en què coincideixen diverses fonts consultades és que el fitxatge és una "bona jugada" de Casado, una "exhibició de força" o bé una manera de "donar una imatge de centre". Hi ha més divisió, en canvi, sobre què significa aquest gest de Rivera, que fa tot just un any que va abandonar el lideratge de Cs, després d'una pèrdua traumàtica de 47 escons a les eleccions generals.

Fonts amb càrrecs de responsabilitat al partit descarten que l'expresident de Cs busqui transmetre un missatge vinculant-se professionalment amb el PP. "És la seva feina", apunta una veu, mentre que una altra font insisteix que el seu bufet, Martínez-Echevarría & Rivera Abogados, pot tenir clients "tant al PP com en altres grups". A l'altre cantó, una font propera tant a Rivera com a Villegas considera que els fets "parlen per si sols" i opina que el que han fet tant l'un com l'altre acostant-se al PP és "desentendre's absolutament de Cs", descontents amb la decisió d'Arrimadas d'allargar la mà al govern de Pedro Sánchez, a qui Rivera s'havia oposat frontalment.

Tot i que l'exlíder de Cs ha evitat les crítiques explícites a la seva successora, també s'ha estalviat els elogis, i en el seu últim llibre Un ciudadano libre li reserva un paper residual.

Continua l'hemorràgia interna

L'acostament de Rivera als conservadors impacta en un partit que encara no ha aconseguit recosir les ferides. Recentment diversos membres del partit –com Xavier Pericay, Patricia Reyes o Orlena de Miguel– s'han donat de baixa. S'hi afegeix la discrepància que la diputada al Congrés Marta Martín va fer pública sobre la votació de l'estat d'alarma –en un tuit que va acabar esborrant–. D'altra banda, el corrent crític que en el seu moment va liderar el vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, no només no ha desaparegut sinó que a Catalunya va arribar a impugnar el nomenament de Carlos Carrizosa com a candidat. Segons ha sabut l'ARA, aquest sector treballa ara en la creació d'una associació, Pilares de Concordia, que se centrarà en programar debats sobre política, economia i cultura al marge de Cs.

La inestabilitat sembla trobar-se còmoda en aquest partit tradicionalment monolític, amb les eleccions catalanes, vitals per a Cs, a la cantonada. Dimarts passat Carrizosa va enviar una carta a la militància –avançada per Vozpópuli– en què demanava "participació i interès" de cara a les eleccions, en un intent de combatre l'esllanguiment de les bases.

stats