Política 31/07/2018

El PP proposarà un canvi en la llei de símbols per prohibir les estelades i els llaços grocs

Els populars també demanaran als ajuntaments que despengin aquests símbols de la via pública

Mariona Ferrer I Fornells / Mireia Esteve
2 min
La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat / EFE

Madrid / BarcelonaEl PP i Ciutadans pugnen per liderar la la lluita contra l'independentisme. Aixecat l'article 155, els dos partits s'han concentrat a denunciar la presència de llaços grocs i estelades a l'espai públic. La nova portaveu dels populars al Congrés, l'exministra Dolors Montserrat, ha anunciat aquest dimarts que el seu partit presentarà al setembre una proposta per modificar la llei de símbols i adaptar-la a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que demanava "garantir la neutralitat" als carrers i obligava l'Ajuntament de Sant Cugat a retirar l'estelada. Forma part del "decàleg de propostes" del nou equip de Pablo Casado, que també inclou l'enduriment del Codi Penal contra l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anunci de Montserrat arriba després que Rivera posés en marxa la setmana passada una campanya per "netejar els carrers, platges i places de Catalunya de creus i llaços grocs". El PP no ha anunciat encara si se sumarà a aquesta campanya, però sí que ha censurat que Sánchez estigui "de genolls davant l'independentisme, que és insaciable".

Durant una roda de premsa al Congrés per fer balanç del final del curs polític, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha tornat a demanar l'aplicació de l'article 155 en alguns casos, com ara per prohibir la reobertura de delegacions de la Generalitat a l'estranger o els cartells de "Llibertat presos polítics i exiliats" de les institucions públiques. En aquest sentit, Montserrat –igual que ja va fer Casado el cap de setmana– ha recordat a Sánchez que el PP té majoria absoluta al Senat i que poden demanar tornar a aplicar l'article 155 a Catalunya.

Petició als ajuntaments per treure els símbols independentistes

El PP també presentarà un escrit a tots els ajuntaments on té representació per demanar que es retirin els símbols independentistes dels espais públics. El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, vol que la sentència del TSJC de la setmana passada que obligava l'Ajuntament de Sant Cugat a retirar l'estelada d'una de les places de la ciutat, s'ampliï a la resta de municipis. "El que no pot ser és que els que no som independentistes hàgim d'aguantar que a la plaça de torn hi hagi una estelada penjada", ha criticat Albiol.

Tot i que el president popular s'ha escudat en la sentència del TSJC i ha demanat que es compleixi a la resta d'ajuntaments catalans, el cert és que la decisió del tribunal català encara no és ferma, perquè l'Ajuntament de Sant Cugat l'ha recorreguda al Tribunal Suprem. "Creiem que la sentència no canviarà", ha dit Albiol. Sigui com sigui, si els municipis on ho demanin no retiren les estelades i llaços grocs, el líder popular ha amenaçat de portar els alcaldes als tribunals. De fet, de moment la sentència contra l'Ajuntament de Sant Cugat només afecta aquest municipi, i perquè s'apliqui a la resta de pobles cal una sentència específica per a cadascun.

"Tant les estelades com els cartells dels presos s'han de retirar dels espais públics", ha advertit Albiol. A l'hora de presentar aquest escrit als ajuntaments catalans, diversos dirigents populars acompanyaran els regidors de cada municipi. "És una acció que representa el sentiment de moltes persones", ha assegurat Albiol.

stats