Política 31/07/2018

El PP torna a registrar al Congrés una reforma electoral perquè governi la llista més votada als ajuntaments

Qui guanyés amb el 35% i cinc punts d'avantatge tindria majoria absoluta de regidors

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del PP, Pablo Casado, i les diputades i exministres Dolores de Cospedal i Dolors Montserrat conversen mentre la diputada del PP Soraya Saénz de Santamaría conversa amb el secretari d'Organització Javier Maroto al Congrés, en una imatge d'arxiu

MadridQuatre anys després, el PP hi torna. La primera proposició de llei que ha registrat el nou equip de Pablo Casado al Congrés des de la victòria a les primàries ha sigut una reforma de la llei electoral perquè als ajuntaments governi la llista més votada i s'acabin "els pactes opacs als despatxos". És una reforma que els populars ja van plantejar l'estiu del 2014, abans de les municipals del 2015, però que no s'ha arribat a votar mai a l'hemicicle. Concretament, segons ha anunciat la nova portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, la intenció és que s'atorgui la majoria absoluta de regidors a qui guanyi amb el 35% o més de vots i cinc punts d'avantatge sobre el segon o amb el 30% o més i deu punts de diferència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si aquests propòsits no es compleixen, el PP proposa celebrar una segona volta en què participin tots els partits que hagin obtingut el 15% dels vots. En aquest cas també es donaria la majoria absoluta de regidors a qui superi el 40% dels suports o quedi primer amb almenys set punts de diferència sobre el segon.

Amb això el PP pretén controlar la majoria d'ajuntaments després de perdre el 2015 moltes de les capitals espanyoles, com per exemple l'ajuntament de Madrid. La reforma seria de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg) i està pensada exactament tenint en compte els resultats dels populars i per aturar l'avanç de Ciutadans als consistoris espanyols després que hagi intentat sumar trànsfugues del PP els últims mesos.

"Els ciutadans ens ho demanen pel carrer, volen que l'alcalde sigui el que guanyi", ha dit Montserrat denunciant els "pactes opacs" als despatxos entre els partits menys votats. Segons fonts populars, el PSOE estaria d'acord amb un sistema de doble volta que reforci el bipartidisme, però no té clara l'opció que governi la llista més votada. Els populars, però, diuen que estan oberts a esmenar la proposta i arribar a un acord.

Tot i tractar-se d'una mesura per als ajuntaments, Monsterrat ha remarcat que és el primer cop en democràcia que el partit més votat no governa, i ha assenyalat que el PP és conscient que ha de "liderar la iniciativa política".

stats