Política 28/05/2019

El PSC veu "inviable" un tripartit d'esquerres a Barcelona

Collboni insta els comuns a buscar una majoria alternativa i Artadi defensa un govern d'ERC i JxCat

Ara
3 min
Jaume Collboni celebrant eufòric els resultats a l’Ajuntament de Barcelona, on va obtenir vuit regidors, el doble que el 2015.

BarcelonaL'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha tancat avui la porta a sumar de qualsevol manera amb ERC, tal com va plantejar ahir l'alcaldessa en funcions de la ciutat, Ada Colau, que va instar els republicans a obrir converses amb les forces d'esquerres. Collboni ha deixat clar que un nou tripartit a la ciutat és "inviable" perquè considera que "el Procés ho ha trinxat tot".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de files socialista manté la via de conformar una majoria alternativa a la dels republicans per a la investidura a partir d'un pacte de govern entre el seu partit i Barcelona en Comú que pugui rebre els vots de la formació de Manuel Valls per superar la investidura. "L’objectiu és tenir 21 regidors per a la investidura i no per formar govern", ha remarcat.

De fet, ahir tant Colau com Maragall van obrir el ball de la negociació per explorar un possible pacte de govern incloent-hi socis que s'exclouen entre ells. Si els comuns demanaven negociar també amb el PSC, els republicans instaven a incloure Junts per Catalunya en les negociacions. I Colau va deixar clar que no buscarien acords ni amb JxCat ni amb Cs. Avui, la fins ara regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que no repetirà al consistori, ha fet un tuit en el que remarca que no pactaran res amb l'ex primer ministre francès: "Estem bojos o què?". De moment, però, ningú dels comuns no s'ha referit explícitament a la possibilitat d'un pacte amb el PSC i rebre -sense negociar res- els vots de la llista de Valls per a la investidura.

El PSC veu "inviable" un tripartit d'esquerres a Barcelona

Collboni ha insistit, en una entrevista a TV3 que, ja en campanya, al PSC es van definir com un "tallafoc" per evitar que el Procés entri a l’Ajuntament i ha deixat clar que seran fidels a aquesta promesa. "Maragall (ERC) ha vingut a establir Barcelona com a capital de l'independentisme" ha dit després de remarcar que en cap cas no pactaran amb els republicans.

El socialista va ser molt crític amb Colau durant la campanya. Diu que els barris més vulnerables no han rebut el que s’esperava d’un govern progressista i que, per això, ara "han confiat en el PSC", que va ser la força més votada el 26-M al districte de Nou Barris. Assegura, també, que ara el mandat demana "bon govern i evitar que l’independentisme instrumentalitzi la ciutat" i que, amb aquesta filosofia, insten els comuns, que van ser la segona força a la ciutat a només uns 4.000 vots de distància d'ERC, a plantejar les converses per a un acord.

Sobre la possibilitat que el que s'acabi produint sigui un aliança de govern entre ERC i Barcelona en Comú que en deixi fora el PSC, Collboni ha considerat que és "possible" i que pertocarà als de Colau decidir. "La pilota és a la teulada dels comuns", ha avisat.

I mentre que els socialistes refusen qualsevol pacte que inclogui ERC, per la seva banda JxCat rebutja un acord que inclogui els comuns. Així ho ha reiterat aquest dimarts la número dos de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, que ha tornat a apostar per un govern "100% independentista" amb els 15 regidors d'ERC i JxCat. Artadi, a més, també ha apuntat que "de cara a l'estabilitat", no seria desitjable un govern d'Ernest Maragall en solitari, ja que "un govern de 10 regidors, queda curt".

Ha reforçat aquesta idea el president del PDECat, David Bonvehí, que en declaracions a la SER Catalunya ha assegurat advoquen per un "govern independentista" a la ciutat. "Per la meva experiència, l'opció dels comuns la veig difícil en la quadratura que proposa Maragall", ha admès.

Cs no es mulla però no preveu "discrepància" amb Valls

A l'altra banda, el cap de files de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa,s'ha resistit a valorar la possibilitat que el seu partit faciliti la investidura d'Ada Colau com a alcadessa en cas que els comuns arribessin a un pacte amb el PSC. Després d'explicar que les decisions sobre els pactes a l'Ajuntament es prendran en el si del comitè paritari entre la plataforma de Manuel Valls i Cs, Carrizosa ha dit que no preveu que hi hagi "discrepància" amb l'exprimer ministre francès.

"No farem cap tipus valoració fins que els òrgans dels quals ens hem dotat es pronunciïn sobre la viabilitat i conveniència dels pactes", ha sentenciat en roda de premsa al Parlament, on no s'ha estat de destacar -això sí- que esperaven que Valls aconseguís un millor resultat a la capital catalana.

stats