Política 14/05/2019

ERC s'inclina per vetar Iceta com a senador

El PSC es planteja recórrer el veto al Tribunal Constitucional

Ara / Efe
3 min
Miquel Iceta durant la roda de premsa d'aquest dimarts, l'endemà d'anunciar que opta a liderar el PSC / CÈLIA ATSET

BarcelonaDesprés de dies de debat intern, la direcció d'ERC s'inclina, a dos dies de la votació definitiva al Parlament, per vetar Miquel Iceta com a senador per designació autonòmica. Tal com ha avançat 'Nació Digital' i ha confirmat l'ARA, els 31 diputats republicans votaran 'no' a l'espera de la reunió que aquest dimecres tindran a la cambra catalana en què s'acabarà de decidir el sentit del vot. Les opcions que Iceta superi la votació de dijous i opti a presidir el Senat es compliquen perquè el PSC només compta, de moment, amb els seus 17 vots i els 8 dels comuns. Els 36 de Ciutadans ja han dit que no bloquejaran que el líder del PSC sigui senador i JxCat encara no ha pres una decisió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el PSC valora interposar un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) si es bloqueja la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic, perquè entén que s'estaria qüestionant el "dret" del grup parlamentari socialista a escollir el substitut de José Montilla a la cambra alta. Així ho ha explicat aquest dimarts el primer secretari socialista en una entrevista a TV3: "Hi ha una llei del Parlament que és la que estableix com s'han de substituir els representants de la Generalitat al Senat".

El debat a ERC ha girat al voltant dels que preferien abstenir-se –i no vetar Iceta– com a toc d'atenció al PSC i, sobretot, al PSOE, que no va comptar amb els partits independentistes a l'hora de presentar la candidatura d'Iceta. A més, aquesta posició –defensaven els partidaris– hauria deixat intacta l'apel·lació al diàleg que el partit ha fet durant la campanya de les generals i, fins i tot, poder optar a un lloc a les meses del Congrés i del Senat. Els partidaris del 'no', en canvi, preferien evidenciar fortalesa i deixar clar que no acceptaran imposicions de Madrid. Les paraules d'Iceta explicant que, a diferència de Montilla, hauria votat a favor del 155 van sumar en la balança del 'no'.

El Parlament votarà dijous en un ple específic si designa Iceta com a senador autonòmic perquè es pugui convertir en president de la cambra alta, càrrec per al qual seria nomenat –gràcies a la majoria absoluta del PSOE– en la sessió constitutiva del Senat el 21 de maig. Després de subratllar que, per ara, només té el vot assegurat dels comuns, Iceta ha reiterat en una entrevista a TV3 que, si es tomba la seva designació, s'estarà "desaprofitant" l'oportunitat de tenir un català al capdavant de la cambra de representació territorial.

Malgrat aquest context, ha indicat que des del PSOE no s'està estudiant per ara cap altre nom alternatiu per presidir el Senat, perquè "no conceben" que es pugui bloquejar la designació d'un senador autonòmic: "No ha passat mai". I tot i reconèixer que ERC (Gabriel Rufián) i el PSOE (Adriana Lastra) mantenen converses en el marc de la nova legislatura a les Corts espanyoles, ha negat que estiguin negociant res a canvi del suport dels republicans.

Iceta, de fet, ha deixat clar que els socialistes no negociaran amb ningú el seu salt al Senat perquè és el seu "dret". En aquest sentit, també ha tornat a rebutjar una visita als presos polítics, tal com li va suggerir aquest cap de setmana el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès. "Imagini que ara dic que vaig a veure'ls i així em fan president del Senat. Com quedaria jo? I com quedarien ells?", ha reflexionat.

JxCat reuneix demà el grup parlamentari

Junts per Catalunya té previst reunir-se aquest dimecres al Parlament per acabar de prendre una decisió, a les vuit del matí. El grup de Carles Puigdemont pretenia negociar amb el PSOE el seu aval a Iceta però va topar amb un 'no' dels socialistes a oferir-los contrapartides –demanaven, per exemple, tenir grup propi al Congrés–. Ahir, fonts del partit explicaven que prendran la decisió avui a les vuit del matí, tot i que, com ERC, la majoria s’inclinen pel 'no' –malgrat el debat intern dels últims dies.

En tot cas, cada partit del Govern haurà pres la seva decisió individualment i no pas de manera coordinada. Si els 30 vots de JxCat se sumen als d’ERC i la CUP, l’independentisme bloquejarà Iceta i el PSOE haurà de trobar un nou candidat a presidir el Senat.

stats