Política 10/11/2014

Patxi López: el 9-N "no ha resolt res, però ha evidenciat un problema"

El secretari d'Acció Política del PSOE i exlehendakari basc apel·la a la "majoria silenciosa": dos milions de persones "van atendre la crida nacionalista, però hi ha una majoria que no ho ha fet"

Europa Press
2 min
Patxi López. EFE

BilbaoEl secretari d'Acció Política del PSOE i exlehendakari basc, Patxi López, ha considerat que, amb la jornada participativa celebrada aquest diumenge a Catalunya, "no s'ha resolt res", però ha puntualitzat que "ha evidenciat un problema", posant "sobre la taula una divisió i fractura de la societat". En aquest sentit, ha apostat per "aplicar la política i parlar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a RNE, el representant socialista ha defensat, a més, la necessitat d'oferir una "resposta", no per "als independentistes", sinó "per a tota la societat catalana perquè l'indemendentisme no s'acomodi". Segons ha subratllat, cal "respectar" tant als que van anar a votar com als que no ho van fer que, "per cert, van ser més". "Crec que desqualificar a uns o altres no és la millor manera d'acostar-se a la situació", ha puntualitzat.

Patxi López considera que s'ha de reflexionar amb responsabilitat perquè "hi ha dos milions de persones que van acudir a la crida nacionalista, però hi ha una majoria que no ho ha fet".

Resposta a l'immobilisme de Rajoy

"Ni desqualificar sense més, ni pretendre donar validesa jurídica a una jornada que no ha comptat amb les mínimes garanties que s'exigeixen en qualsevol país democràtic. Ahir no es va resoldre res, però es va evidenciar un problema i cal responsabilitat per parlar", ha defensat. Per això ha advocat per "utilitzar la política, cosa que implica el diàleg, i veure si d'una vegada tapem trinxeres i abandonem aquesta estratègia partidària". En aquesta línia, ha apostat per buscar l'"encaix" de Catalunya en el conjunt d'Espanya, "compartint un projecte comú en el qual tots estiguem còmodes".

"Cal aplicar la llei, però només amb la llei no n'hi ha prou per resoldre el que està passant i cal aplicar la política. L'objectiu dels socialistes és buscar un acomodament per a Catalunya perquè seguim junts compartint un projecte", ha afegit. Si només "juguem a l'escenari de la legalitat" no s'estarà resolent "el que tenim a sobre de la taula", ha insistit, perquè "més enllà de la llei, hi ha un problema polític que ha de tenir una resposta política".

Impacte del 9-N a Euskadi

Respecte a l'impacte que pot tenir el 9-N a Euskadi, López ha considerat que "potser algú voldrà utilitzar-lo, però al País Basc estem en una situació diferent". "Hi ha una ponència d'autogovern en la qual s'està avaluant els 35 anys de recorregut de l'Estatut i, entre tots, voldríem veure com millorem el que tenim. Per a nosaltres, això no és avançar cap a la independència, sinó veure com consolidem l'autogovern, la convivència i recuperem els pactes entre diferents", ha afegit.

Nega contactes entre Mas i Rajoy

Finalment, ha reconegut que no li consta que els governs central i català, al costat del PSOE, hagin mantingut contactes discrets en les últimes setmanes, tot i que "no m'hagués importat que s'haguessin produït si haguessin tingut algun resultat positiu"."No em semblarien malament perquè això vol dir que hi ha gent que es preocupava de buscar una sortida diferent al que vam veure ahir, que només ha posat sobre la taula una divisió i fractura de la societat", ha conclòs.

stats