Política 20/07/2019

El PSOE, “convençut”del pacte pel pas enrere d’Iglesias

Calvo revela contactes “sense parar” amb Unides Podem

Germán Aranda
2 min
La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ahir davant els mitjans a Oviedo, poc abans que prengués possessió el nou president del Principat d’Astúries.

MadridEl govern espanyol i el PSOE ja reconeixen obertament que el pas enrere d’Iglesias -divendres va renunciar a ser ministre- ha desbloquejat la negociació per formar executiu. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va assegurar ahir a la nit a La Sexta: “Avui s’ha treballat i demà treballarem” per tancar un acord. “Amb [Pablo] Echenique [secretari d’acció de govern d’Unides Podem] parlem sense parar des d’ahir, des que el president i el senyor Iglesias van parlar”. La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, havia assegurat al matí que està “convençuda” que hi haurà pacte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a la primera votació del debat d’investidura, dimarts, Pedro Sánchez ja compta amb els suports de Compromís (a canvi d’un nou finançament autonòmic) i del Partit Regionalista Càntabre (PRC). Els suports d’Unides Podem dependran del pacte de coalició amb la formació d’Iglesias, que s’haurà de concretar “en les pròximes hores” i “de manera discreta”, segons va explicar Lastra. La socialista considera que l’entesa dona resposta a “milions de votants que van optar per un govern d’esquerres”. “S’ha de parlar de moltes coses”, va afegir, tant del programa com de “la participació de membres d’Unides Podem en el govern”.

Segona consulta

Dins la coalició d’Unides Podem, Esquerra Unida va aprovar ahir una consulta similar a la de Podem per preguntar a les seves bases si estan d’acord amb l’entrada de membres del partit al govern. El líder d’Esquerra Unida es va mostrar prudent amb les negociacions i va demanar “responsabilitat” a Sánchez. “No valen excuses”, va afegir.

Després de sumar els vots a favor del PSOE, Unides Podem i Compromís, així com el més que probable suport o abstenció del PNB, Sánchez necessitarà les abstencions de l’independentisme català. Des d’Esquerra s’ha cridat a “no bloquejar” una investidura que esperen que obri un diàleg efectiu a Catalunya, i des de JxCat la decisió se supedita a l’acord amb Iglesias. Ahir, en el consell nacional del PDECat, es va passar de puntetes pel tema: queda en mans del grup parlamentari a Madrid. Des de JxCat, tanmateix, hi ha desconfiança cap a Sánchez, que no els ha trucat per a l’última ronda de consultes. Ho va constatar el secretari general de la Crida, Toni Morral, que va dir que Sánchez “no ho posa fàcil”.

Els que segur que votaran contra Sánchez són PP i Ciutadans, malgrat les crides socialistes a “no bloquejar el govern”. La número dos de Cs, Inés Arrimadas, va dir ahir que “tot Espanya sabia que Sánchez pactaria amb els populistes i els independentistes”. “El problema era que no es posaven d’acord amb les cadires. És el culebró de les cadires, perquè de les mesures ningú en parla”, va afegir Arrimadas des del campus jove d’estiu del partit a Santander. El líder del PP, Pablo Casado, va assegurar a Vitòria que l’acostament pel pas enrere d’Iglesias és una “simulació de novetat” i va expressar la por que la investidura acabi “de mala manera”.

stats