PROGRAMA ELECTORAL
Política 23/10/2015

El PSOE proposa castigar les sicavs i l’enginyeria fiscal

F.c.
2 min
Pedro Sánchez i Jordi Sevilla ahir durant la presentació del programa econòmic.

MadridNi les sicavs ni l’enginyeria fiscal per pagar menys impostos són il·legals. El PSOE no es planteja proscriure-les, però sí que paguin més impostos que fins ara. La reforma fiscal que els socialistes portaran al seu programa electoral, i que van presentar ahir a Madrid, dirigida per l’exministre Jordi Sevilla, posa ordre al sistema i proposa crear noves figures tributàries. L’objectiu: recaptar més però sense castigar les empreses i les classes mitjanes. D’entrada preveuen una simplificació de l’impost de societats, que el PP ha rebaixat. El 2016 els pressupostos de Rajoy preveuen que el tipus sigui del 25% però mantenint nombroses exempcions, de les quals, segons els socialistes, es beneficien sobretot les grans empreses. El PSOE pretén un tipus únic del 15% que sigui aplicable també a les grans corporacions, que guanyarien menys diners. Sevilla i Pedro Sánchez calculen que la mesura beneficiarà la petita i mitjana empresa. L’objectiu és, sense perdre el vot d’esquerres, buscar electors de centre que poden estar temptats de donar suport a C’s i els descontents amb el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es crearia també un impost per les “rendes en abús de dret”. La idea dels experts del PSOE és gravar, en aquest cas amb un 35%, els beneficis que no hagin tributat gràcies a “esquemes de planificació fiscal agressiva”. Pel que fa a les sicavs, les societats d’inversió amb una fiscalitat molt baixa i que habitualment utilitzen les grans fortunes, tindrien més limitacions: s’establiria un màxim de participació per a cada inversor, un període de permanència màxima de la plusvàlua que s’acumulés sense tributar, i es dotaria l’Agència Tributària de competències per supervisar-ho i inspeccionar-ho.

L’autonomia fiscal, en entredit

Tot i que el PSOE va animar que es rebaixessin o s’eliminessin quan governava, ara és crític amb l’abolició dels impostos de successions o patrimoni. Proposa fixar un tipus mínim estatal que no va concretar i que, a partir d’aquí, les autonomies l’apugin si ho volen. Són impostos competència de les comunitats però Sánchez vol marcar mínims. El partit planteja crear impostos nous sobre les emissions contaminants de la indústria i els vehicles, les bosses, els envasos i els residus tòxics.

stats