Política 04/01/2021

Eva Parera serà la número 3 del PP a la llista per Barcelona

Els populars fitxen la regidora de Barcelona pel Canvi, que s'hi incorporarà com a independent

Anna Mascaró / Mireia Esteve
5 min
Eva Parera i Alejandro Fernández en l'acte d'aquest matí

BarcelonaLa número dos de Manuel Valls i regidora a l'Ajuntament de Barcelona, Eva Parera, ocuparà el tercer lloc a la llista del PP per Barcelona de cara a les properes eleccions del 14-F. Feia setmanes que la regidora mantenia negociacions amb l'equip del líder conservador, Alejandro Fernández, i finalment han arribat a un acord. "No ha sigut una decisió difícil", ha dit Parera en l'acte conjunt que han fet Fernández i Parera al Cotton House Hotel aquest matí per presentar l'acord. Parera ha agraït que el PP "truqués a la porta" de Barcelona pel Canvi perquè se sumessin al projecte dels conservadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La regidora seguirà els passos, doncs, de l'exlíder de Cs, Lorena Roldán, que la setmana passada també va anunciar que s'incorporava a la llista dels populars. No obstant, Parera hi entra com a independent. Barcelona pel Canvi se n'aparta i també ho fa, per tant, el líder del partit, Manuel Valls, que no farà campanya pel PP. El partit ho ha deixat clar en un comunicat en què ha insistit que "no es presentarà a les eleccions en solitari ni formant coalició amb altres forces" i recalcant que ha donat "llibertat" als seus membres per integrar-se "a títol personal en les llistes constitucionalistes". A banda de Parera, també està previst que s'incorporin a la candidatura dels populars els assessors de Barcelona pel Canvi Albert Guivernau i Carlos Rivadulla. "Seran incorporacions simbòliques", remarquen fonts populars.

En l'acte, Parera ha volgut agrair "la generositat" de Manuel Valls. "Vull agrair a Manuel Valls la generositat i l'acte de responsabilitat política que significa que estem avui aquí per intentar sumar", ha dit la regidora de Barcelona pel Canvi. De fet, Parera ha comparat l'estratègia d'Alejandro Fernández d'intentar aglutinar persones de diferents espais polítics per la candidatura del 14-F amb la de Manuel Valls en les anteriors eleccions municipals a Barcelona. "Manuel Valls va fer el que ara estàs proposant tu, que és sumar. Davant dels que divideixen, suma. És el que va fer ell i el que fas tu avui i és un motiu pel qual estic encantada de sumar en aquest projecte", ha explicat Parera. Alejandro Fernández també ha agraït la "generositat" de Valls.

La incorporació de Parera a les llistes dels conservadors respon a diverses necessitats del PP. Alejandro Fernández va rebutjar des d'un inici fer coalició amb Ciutadans a Catalunya. Una aliança de la qual el líder estatal, Pablo Casado, era totalment partidari. Després dels mals resultats que va donar la fórmula al País Basc i a Galícia, però, Casado va anar virant la seva visió de replicar la coalició a Catalunya per evitar un nou fracàs. Ara bé, segons fonts consultades, el líder popular va encarregar a Alejandro Fernández elaborar una llista transversal de cara al 14-F. Una candidatura que demostrés el que el president del PP a Catalunya havia pregonat els últims mesos: que el constitucionalisme s'havia d'unir al voltant del PP. I d'aquí neixen els fitxatges de Roldán i Parera, que ocuparan els primers llocs de la llista per Barcelona.

"Hi ha un espai polític que en el seu moment va aglutinar el PP, que es va trencar a Catalunya i va tenir després eco a la resta d'Espanya, i que es reunificarà des de Catalunya. Aquesta és la idea que està movent el nostre projecte polític", ha defensat Alejandro Fernández en l'acte d'aquest matí. El líder popular ha admès que fa poc temps que coneix a Eva Parera, però que creu que és una peça més per sumar del món constitucionalista. "És una excel·lent comunicadora, amb responsabilitat política, que vol deixar empremta i no passar per la política de perfil", ha destacat Fernández sobre l'actual regidora de Barcelona pel Canvi, de qui també ha subratllat la seva "mentalitat oberta".

Crítiques internes al PP

Diversos dirigents del partit veuen amb bons ulls els fitxatges del PP, perquè ho consideren una manera de fer possible el Catalunya Suma, però amb les sigles del PP. Ara bé, no tothom a l'organització conservadora ho veu igual. Alguns membres de la formació no veuen Roldán i Parera amb prou potencial com per ocupar els primers llocs de la llista i els "sobta" que la direcció les hagi triat. De fet, retreuen a la cúpula popular que busqui fitxatges a fora abans de comptar amb membres del PP. "És no reconèixer la feina dels de casa", apunta una veu popular. A més, n'hi ha d'altres que consideren que aquests dos fitxatges no portaran de per si més vots sota el braç i els retreuen el seu passat. A Roldán, que participés a la Via Catalana de l'any 2013, i a Parera que hagi defensat el referèndum quan era senadora per CiU.

La direcció del PP sempre havia vist amb bons ulls la figura de Parera. Fonts properes a la regidora destaquen les bones relacions que mantenia amb el PP a l'Ajuntament de Barcelona. No obstant, Parera ha hagut de renunciar a sumar el seu partit al projecte, cosa que tant el PP com determinats sectors de Barcelona pel Canvi rebutjaven, mentre que Valls es manté en un segon pla -ha incrementat la seva agenda política a França i vol evitar fer campanya per un partit determinat-. De fet, l'equip de Valls va estar treballant després de les municipals del 2019 per ampliar les bases i sumar afiliats arreu de Catalunya, amb la idea de construir un partit a escala nacional i sense renunciar a la idea de presentar-se a les catalanes en solitari. No obstant, fonts de la formació expliquen que l'arribada de la pandèmia va dificultar considerablement les trobades amb afiliats, i aquesta iniciativa va decaure per "falta d'interès". En aquest moment el projecte de fer més gran Barcelona pel Canvi està, per tant, paralitzat.

La incorporació de Parera obre una altra porta, això sí, de cara a les eleccions municipals del 2023. Fonts properes a la regidora creuen possible també una entesa amb els conservadors a l'Ajuntament de Barcelona, encara que la data electoral és llunyana i això per ara només és una possibilitat. Fonts populars no ho descarten, però ho veuen encara lluny en el calendari electoral. Ara bé, tant Parera com Fernández han exhibit també la sintonia que tenen els dos grups municipals al consistori barceloní. Parera ha subratllat la "fluïdesa" que hi ha entre totes dues formacions i ha defensat una oposició "que deixi empremta", cosa que és el que fan, ha dit, Barcelona pel Canvi i el PP a l'ajuntament de Barcelona.

Moranta per Tarragona, Xandri per Lleida i Olmedo per Girona

D'altra banda, la direcció del PP ja ha triat també els caps de llista de la resta de demarcacions. La novetat, tal com va avançar el diari Abc aquest cap de setmana, és la candidata per Tarragona, que serà Inma Rodríguez Moranta, que va ser regidora del govern de l'ajuntament de Tarragona, entre el 2015 i el 2019. En les eleccions del 21-D va ser el mateix Alejandro Fernández qui va encapçalar la candidatura de les comarques tarragonines, com ja havia fet en anteriors ocasions. Fernández va aconseguir l'escó per Tarragona després de recomptar el vot per correu.

A Girona i Lleida no hi haurà sorpreses. A les comarques gironines serà l'actual presidenta provincial, Maria Àngels Olmedo, qui encapçalarà la llista. Olmedo ja havia encapçalat la candidatura dels populars en aquesta demarcació, tot i que en els últims comicis estatals ho va fer l'exdiputat Sergio Santamaría. Per Lleida repetirà la també presidenta del PP a Lleida, Marisa Xandri, qui ja va ser diputada al Parlament, però que en les últimes eleccions autonòmiques no va aconseguir revalidar l'escó.

stats