POLÍTICA
Política 17/02/2014

Les patronals Foment del Treball i CEOE i descarten implicar-se en el procés sobiranista

Joan Rosell reclama diàleg i admet que hi ha "preocupació" de l'empresariat espanyol amb el sobiranisme català per l'elevat pes de Catalunya en el PIB espanyol

Ara / Efe
2 min
Juan Rosell i Salvador Navarro, en el col·loqui organitzat per Tribuna Mediterránea. / MANUEL BRUQUE / EFE

BarcelonaLa patronal espanyola CEOE i la catalana Foment del Treball han rebutjat aquest dilluns implicar-se en el procés sobiranista català, com els va demanar la setmana passada el president de la Generalitat, Artur Mas, i han reiterat la seva petició de diàleg als partits per garantir l'estabilitat que necessita l'empresariat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a la seu barcelonina de Foment del Treball, els presidents de les dues organitzacions patronals, Joaquim Gay de Montellà i Joan Rosell, han subratllat que l'objectiu de les empreses és crear riquesa i ocupació i que aquest continuarà sent el seu camí, al marge del debat polític.

El problema "agreujat"

Rosell ha reconegut que Catalunya té un problema polític, social i econòmic "molt important" que s'ha anat "agreujant" des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i ha emplaçat les forces polítiques a resoldre-ho amb diàleg. "Caldria saber explicar a la resta d'Espanya que hi ha un problema a Catalunya i cal parlar per intentar solucionar-ho", ha alertat Rosell, que ha receptat una vegada més "diàleg , diàleg i diàleg". Un diàleg que el PP considera que no és possible pels passos "unilaterals" del Govern cap a la consulta del 9 de novembre.

El president de la CEOE creu que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas , "a la seva manera" estan mirant de trobar aquestes vies de diàleg, tot i que ha demanat més esforç als partits catalans i espanyols per garantir la "tranquil·litat" i l'estabilitat política que volen els empresaris.

"La situació política és complexa, però per això hi són els polítics, que tenen molt a fer, els d'aquí i els de Madrid", ha incidit Rosell, que ha assenyalat que la feina dels empresaris, per la seva banda, ha de ser ajudar a la recuperació de l'economia espanyola. "Els empresaris podem ajudar a que es parli i poc més. Nosaltres hi som perquè les empreses funcionin i contractin. Aquesta és la nostra tasca i el nostre objectiu", ha afegit.

En la mateixa línia s'ha expressat Joaquim Gay de Montellà, que ha demanat als partits polítics que "no generin incertesa" i facilitin un escenari d'estabilitat perquè "tothom se senti còmode". Per això, ha assegurat que els empresaris continuaran treballant per "generar riquesa i crear ocupació" i que no es cansaran de reclamar "diàleg i negociació" a la classe política.

Gay de Montellà ha defensat una vegada més el pacte fiscal per a Catalunya, la millora de les infraestructures, una fiscalitat "més adequada" per a les empreses i una actuació decidida per part dels governs contra l'economia submergida. Joan Rosell ha reconegut que el debat sobiranista "preocupa" l'empresariat espanyol, ja que Catalunya representa una part important del PIB estatal i "qualsevol cosa que afecti Catalunya afecta la resta d'Espanya".

stats