NOVA ETAPA
Política 31/01/2013

Punt final al pacte de CiU i PP a la Diputació de Barcelona

L'acord CiU-PP per governar la Diputació de Barcelona té les hores comptades i es pot trencar avui mateix. Els nacionalistes volen governar l'ens municipal sols i amb acords puntuals amb altres grups.

Oriol March
3 min
Salvador Esteve, aquí amb Alberto Fernández Díaz (PP), és el primer president de CiU que ha tingut la Diputació de Barcelona.

BARCELONA.La fi del pacte CiU-PP a la Diputació de Barcelona serà una realitat de manera imminent. Tant, que fins i tot es podria anunciar avui, segons han assegurat diverses fonts a l'ARA. El període de reflexió que van iniciar els nacionalistes després de les eleccions sobre les enteses institucionals amb els populars ja està pràcticament tancat, i n'ha sortit una conclusió clara que ja s'intuïa les últimes setmanes: adéu a la coalició que ha permès a CiU governar durant menys de dos anys l'ens supramunicipal més important de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La "campanya bruta" que el PP, a parer dels nacionalistes, va posar en pràctica en el període previ als comicis catalans, sumat a l'ofensiva del ministre José Ignacio Wert contra la immersió lingüística a les escoles, va fer que Artur Mas i els seus posessin fil a l'agulla per avaluar la viabilitat dels pactes amb els populars. Així ho va explicar Oriol Pujol, secretari general de CDC, després de la reunió de l'executiva convergent del 4 de desembre. "Hem de veure fins a quin punt és sostenible tot això", va apuntar llavors Pujol.

Geometria variable

El trencament del pacte, que s'hauria de fer efectiu després del ple de la Diputació que aprovarà uns pressupostos expansius per al 2013, també s'explica pel nou context polític marcat per l'acord de governabilitat que van assolir CiU i ERC. Aquesta entesa no es pot reproduir a l'ens supramunicipal, perquè els nacionalistes (20 representants) i els republicans (2) no sumen els 25 escons necessaris per bastir una majoria absoluta que els permeti governar. Per tant, CiU té la intenció de governar en solitari arribant a pactes puntuals amb PSC, ERC i ICV. També hi ha la possibilitat d'un tripartit de nacionalistes, republicans i ecosocialistes, però de moment no sembla factible.

"Era un pas lògic després de l'escenari postelectoral", asseguren des de l'executiva de CDC. Quan es materialitzi el trencament, Josep Llobet i Ramon Riera, els dos vicepresidents que té el PP, hauran d'abandonar el seu càrrec. Les negociacions entre CiU i els populars fa setmanes que estan en marxa i les porten directament Oriol Pujol i Jordi Cornet, secretari general del PP i home de confiança d'Alícia Sánchez-Camacho. Segons asseguren fonts dels conservadors i algunes veus de la Diputació, el president de l'ens, Salvador Esteve, no estava del tot d'acord a trencar l'entesa. La insistència de la cúpula de CDC, que té tots i cadascun dels ponts de diàleg amb el PP absolutament trencats, ha fet decantar la balança a favor de dinamitar l'entesa.

Queden enrere els temps en què els de Sánchez-Camacho donaven suport a Mas al Parlament i li permetien tirar endavant uns pressupostos marcats per les retallades. El pols sobiranista del Govern, sumat al xoc institucional entre executius per les finances catalanes i el compliment del dèficit, han capgirat el panorama. Fins al punt que CiU podria foragitar Xavier García Albiol de l'alcaldia de Badalona.

Preparant la moció de censura

Ferran Falcó, cap de files de CiU a la ciutat badalonina, vol deixar passar el trencament a la Diputació abans de teixir una alternativa conjunta amb PSC i ICV contra Albiol. Dos pactes més que també estan en procés de reflexió són els de Reus -on la direcció local no té clar trencar amb el PP- i de Castelldefels.

Mentrestant, els populars seguiran tenint la vicepresidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La seva continuïtat també ha estat debatuda, de portes endins, a CiU. El veredicte, les setmanes vinents.

stats