Política 02/01/2020

Que diputats del PSOE votin en contra de Sánchez: la petició 'in extremis' del PP i Cs per evitar la investidura

Arrimadas trucarà als 'barons' socialistes perquè intentin frenar els pactes amb Podem, el PNB i ERC

Ot Serra
3 min
La portaveu de Cs al Congrés, Inés Arrimadas, en roda de premsa a la seu del partit

MadridLa dreta fa un intent in extremis per evitar la investidura Pedro Sánchez acordada amb Unides Podem, ERC i el PNB. Tant el PP com Cs han coincidit en una via: que diputats del PSOE molestos amb els pactes amb independentistes i nacionalistes trenquin la disciplina de vot i votin en contra del candidat a la investidura. Inés Arrimadas ha anunciat aquest dijous que iniciarà una ronda de trucades als barons territorials del PSOE per demanar-los que intentin capgirar la situació. "Apel·lo al seu sentit d'estat", ha argumentat la portaveu de Cs al Congrés en roda de premsa, i ha puntualitzat que s'adreçarà als càrrecs socialistes més proclius a atendre la petició, com el president de l'Aragó, Javier Lambán, el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrimadas ha demanat la "mateixa valentia" que van tenir quan el van fer fora de la secretaria general del PSOE i que, si no poden frenar la "bogeria" de la investidura, demanin als seus diputats provincials que no hi donin suport. No ha trigat a reaccionar un dels interpel·lats, Fernández Vara, que ja ha mostrat l'aval a la fórmula triada per Sánchez. "Arrimadas ho té molt fàcil. En lloc de trucar tant, que voti a favor de la investidura i qüestió resolta", ha piulat a Twitter.

Si els deu diputats del partit taronja votessin a favor de Sánchez no seria necessari arribar a pactes amb ERC, tal com han recordat diverses vegades dirigents del PSOE i han reiterat ara els líders autònomics implícitament interpel·lats. També s'ha expressat en aquesta línia l'expresidenta de la Junta d'Andalusia Susana Díaz, que ha demanat a Cs que "deixi de bloquejar el govern que Espanya necessita" votant-hi afirmativament.

La portaveu de Cs ha assegurat que la via més "efectiva" per aturar el "govern de la infàmia i l'insomni" és que els barons territorials del PSOE s'hi pronunciïn en contra, però ha avisat que recorrerà a tots els mètodes possibles. Entre ells, que els diputats autonòmics de Cs es posin en contacte directament amb els seus companys de Parlament o Assemblea perquè intentin influir en un canvi de criteri dels representants socialistes de cada província al Congrés. Arrimadas ha afegit que també es posarà en contacte amb les formacions regionalistes que podrien donar suport a la investidura –el PRC, Terol Existeix i Coalició Canària– perquè "evitin el desastre", i que també trucarà al líder del PP, Pablo Casado, perquè pressioni en aquest sentit. La líder de Cs ha criticat als conservadors que prefereixin avalar la formació del govern de coalició i després fer oposició en lloc d'intentar que no s'arribi a constituir.

Per a la probablement futura presidenta del partit és especialment greu que el PSOE hagi pactat amb el PNB "adaptar les estructures de l'Estat a les identitats de Catalunya i el País Basc". "No als serveis públics, als drets i llibertats, sinó a les identitats nacionalistes. És una esmena als principis constitucionals i la igualtat dels espanyols", s'ha queixat, a més de subratllar que "es faci fora la Guàrdia Civil de Navarra" amb la cessió de competències sobre trànsit i que s'hagi pactat una "relació d'igual a igual" i una consulta amb ERC.

Egea (PP): "Sánchez és un frau"

Qui també ha posat el crit al cel és el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que en una roda de premsa des de Múrcia ha assegurat que Pedro Sánchez és un "frau" i el "principal perill per a l'Espanya constitucional". "Ha passat de proposar la tipificació de la convocatòria il·legal de referèndums a pactar un referèndum amb els que són a la presó", ha criticat, en referència a la consulta als catalans sobre els acords a què puguin arribar la Moncloa i la Generalitat. "No hi haurà referèndum ni independència perquè el PP ho pararà", ha insistit.

Egea també s'ha queixat de l'acord amb el PNB –l'ha qualificat de "vergonya històrica"–, que preveu la cessió de competències de trànsit a Navarra, cosa que ha aixecat polseguera entre sindicats de la Guàrdia Civil. El dirigent conservador ha recriminat que Sánchez sigui president amb els vots "dels que van agredir la Guàrdia Civil a Altsasu" i ha fet una crida als barons territorials del PSOE i els diputats socialistes de tot l'Estat perquè alcin la veu. "Seran tan responsables i culpables com el senyor Sánchez. Els diputats socialistes murcians, si voten aquest acord, estaran acceptant que els afers de la Regió de Múrcia es negociïn amb Junqueras i no amb la societat murciana", ha afegit.

stats