Política 13/05/2018

Quim Torra promet fer República buscant l’aval de la CUP

El candidat crida a acabar amb el 155 i elaborar una Constitució catalana mentre ofereix diàleg a Rajoy

Gerard Pruna
4 min
Torra durant el seu discurs per al ple d'investidura

BarcelonaAbans de saber si demà el Parlament el nomenarà 131è president de la Generalitat o quart candidat frustrat d’aquesta legislatura, Quim Torra afronta avui el debat decisiu: el del consell polític de la CUP que ha de decidir el posicionament dels quatre diputats anticapitalistes. Per provar de seduir-los, Torra va fer ahir en el primer debat d’investidura un discurs molt allunyat del que havia fet Jordi Turull al mes de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Va mantenir la mà estesa al diàleg amb el govern espanyol, però va ser molt més contundent a l’hora de defensar el compromís amb la República. Si Turull –que havia de comparèixer l’endemà davant de Pablo Llarena– va evitar fer cap referència a la independència, ahir Torra va llançar una crida a recuperar el Govern per foragitar el 155 i –sense concretar-ne la manera– construir la República a través d’un procés constituent.

La intervenció d’ahir davant el ple era l’última oportunitat del candidat per provar de convèncer els anticapitalistes perquè no es moguin de l’abstenció al vot en contra. Per intentar evitar que els anticapitalistes frustrin la seva investidura, Torra va presentar-se com l’extensió de Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat. No va tenir inconvenient a admetre que la seva presidència serà “provisional”, i va subratllar que seguirà treballant per poder investir el cap de files de JxCat. “Resistirem, persistirem i l’investirem”, va concloure. A més, d'acord amb una de les principals demandes dels anticapitalistes, Torra es va comprometre a impulsar un procés constituent que culminés amb la presentació d’una proposta de Constitució catalana. Un camí que el candidat a la presidència va resumir amb un itinerari semblant al “de la postautonomia a la preindependència” que va popularitzar Puigdemont: “Volem anar de la restitució de les nostres institucions a la recuperació de la democràcia en la seva màxima expressió: l’elaboració d’un projecte de Constitució”.

Si l’aposta de redactar una proposta de Constitució és suficient per convèncer la CUP ho decidirà avui el consell polític dels anticapitalistes reunit a Cervera. Segons la resposta ahir del portaveu de la CUP Carles Riera, amb tot, no serà fàcil. El diputat va fer un discurs contundent en què va considerar un “acte de vassallatge” la investidura de Torra i va criticar que JxCat i ERC hagin renunciat a la desobediència i la unilateralitat.

Uns retrets que Torra va intentar apaivagar en el torn de rèplica, quan va demanar als anticapitalistes que no es quedin només amb el discurs de la unilateralitat i la desobediència i siguin capaços de “veure el moment i les oportunitats”. En aquest sentit, va subratllar la importància de formar Govern immediatament per aixecar el 155 –va reiterar que crearà un comissionat per avaluar-ne els efectes– i posar en marxa “totes les vies d’acció republicanes”, inclosa l’Assemblea de Càrrecs Electes i el Consell de la República que s’ha d'activar a l’Espai Lliure de Brussel·les i que presidirà Puigdemont, que ahir va evidenciar que, tot i el pas al costat, vol seguir marcant el ritme de la legislatura. En una entrevista a 'La Stampa' va assegurar que Torra –de qui va dir que no seria un “president titella”– convocaria eleccions d’aquí cinc mesos si l’Estat “continua amb la persecució”. També ERC va cridar a formar Govern com el primer pas cap a una República que, va admetre Sergi Sabrià, trigarà més del que s’esperava.

La Moncloa avisa

A l’espera de si convenç la CUP, el que ahir va tornar a quedar clar va ser que Torra compta amb el rebuig unànime de l’oposició. També de la Moncloa. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va admetre ahir que no li havia agradat el que havia “vist i sentit” al Parlament. Un disgust que es va traduir en una nota immediata del govern espanyol en què qualificava de “frontista i sectari” el discurs del candidat a presidir la Generalitat, i l’avisava que vigilaria els seus passos si finalment era investit. Un mal inici per a l’oferta de diàleg que havia tornat a llançar Torra des del Parlament, on en castellà va convidar Rajoy a asseure’s “a una mateixa taula” per “dialogar demà mateix sense condicions”. Un diàleg per al qual va demanar també la implicació del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en aquest cas en anglès.

En clau interna, Torra també va demanar aquest diàleg. “No es pot mantenir l’insult com a manera de referir-nos [els uns als altres]”, va defensar. Unes paraules que van desencadenar la primera topada amb el grup de Ciutadans, que des dels seus escons van començar a retreure-li els tuits de fa anys en què criticava els “espanyols”. Les crítiques a aquestes piulades van ser una constant en el torn de Cs, el PSC, Catalunya en Comú i el PP, que van retreure també a Torra que se “sotmeti la Generalitat a Puigdemont” i es mantingui l’horitzó de la República malgrat que més de la meitat del país hi està en contra.

Ahir Torra no va assolir la majoria absoluta necessària per ser investit a la primera i es va quedar amb 66 vots a favor, 65 en contra i 4 abstencions. Un resultat que sí que li serviria demà, però que depèn del que decideixi la CUP avui. O s’absté i arrenca la legislatura, o hi vota en contra i sumeix un altre cop la política catalana en la incertesa.

stats