POLÍTICA
Política 20/01/2014

Rajoy: "Mentre jo sigui president no hi haurà independència de cap territori espanyol"

El president del govern espanyol diu que té un pla per evitar la consulta que passa per garantir la liquiditat a la Generalitat, "incrementar els llaços" entre Cataunya i Espanya i "aplicar la llei i la Constitució"

M. Colomer / O. March
3 min
Rajoy, durant l'entrevista a Antena 3

El president del govern espanyol ha garantit aquest dilluns al vespre que amb ell a la presidència del govern espanyol no hi haurà mai una consulta d'autodeterminació d'un dels territoris de l'Estat: "Mentre jo sigui president no hi haurà independència de cap territori espanyol". En una entrevista a Antena 3 capitalitzada en els primers minuts pel contenciós Catalunya-Espanya, Rajoy no només s'ha oposat a la independència de Catalunya, sinó que també ha tancat la porta a la consulta sobre el futur de Catalunya del 9 de novembre. "La llei es complirà. Un referèndum en què es pretén posar en qüestió la sobirania del conjunt del poble espanyol no se celebrarà", ha avisat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha respost amb un "sí" taxatiu quan ha estat preguntat sobre si el govern que dirigeix disposa d'un pla per fer front a l'embat sobiranista català. A quin pla es refereix? Al que passa per fer créixer l'economia, garantir la liquiditat a la Generalitat perquè pugui pagar els seus proveïdors, "incrementar els llaços" entre Catalunya i Espanya i, sobretot, "complir i fer complir la legalitat i la Constitució". Ni reforma constitucional ni revisió de l'encaix de Catalunya a Espanya. "Aplicaré la llei i la Constitució espanyola. Aquest és el meu pla per a Catalunya", ha reblat.

"L'Estat està preparat per a qualsevol escenari"

Ara bé, què passarà després que el Congrés rebutgi la cessió de la competència per convocar referèndums si el Parlament i el Govern tiren endavant igualment? "No convé avançar-se als esdeveniments. L'únic que garanteixo és que el president del govern complirà i farà complir la llei". No ha volgut avançar si es planteja suspendre l'autonomia o fer-se amb el comandament dels Mossos d'Esquadra arribat al cas, però sí que ha advertit: "L'Estat està preparat per a qualsevol escenari que es pugui produir".

"Jo no trucaré" a Artur Mas

Malgrat això, ha insistit en diverses ocasions que "no és el més raonable que el president del govern avanci esdeveniments. S'han de prendre decisions quan es produeixin els esdeveniments". "Vull donar tranquil·litat i seguretat. No hi haurà ni independència ni consulta mentre jo sigui president del govern d'Espanya", ha reiterat, després de posar en dubte que les crides al diàleg del president de la Generalitat, Artur Mas, siguin sinceres. I ha recordat que sempre que Mas li ha demanat reunió o l'ha trucat l'ha "atès". I ho tornarà a fer sempre que sigui Mas que li demani audiència, perquè ell no té cap intenció de posar-se en contacte amb el president de la Generalitat: "No, no. Jo no li trucaré". I menys si és per parlar de cap consulta, perquè diu que "no es pot discutir sobre una cosa que competeix el conjunt del poble espanyol".

Ha tornat a retreure a Mas i als partits proconsulta que hagin "pres decisions unilateralment" sobre qüestions que "ni Mas ni jo ni cap partit ni ningú podem prendre decisions, perquè pertany exclusivament al conjunt del poble espanyol". Rajoy ha tornat a recórrer a l'argument que Espanya és "la nació més antiga d'Europa", malgrat que ha admès que tractant-se d'una qüestió de sentiments "és més difícil l'argument i la raó": "Els sentiments son difícils d'argumentar. Em sento absolutament espanyol, nascut a Galicia, els catalans són els meus compatriotes, tota la vida hem viscut junts", ha etzibat el president del govern espanyol, que ha lloat que el PSOE hagi tancat files amb el PP en defensa de la sobirania del conjunt del poble espanyol.

stats