Política 01/09/2017

Santamaría adverteix el Govern sobre les conseqüències de l'1-O: "La democràcia actuarà amb totes les seves armes"

Diu que hi ha tribunals interrogant funcionaris i empreses per la possible col·laboració amb l'1-O

Efe
2 min
Demà, al debat a quatre, Rajoy ha delegat la representació en Sáenz de Santamaría: si en surt bé, guanyarà embranzida com a relleu per liderar el PP, pensant a frenar l’auge d’un Albert Rivera ben situat a les enquestes.

BarcelonaLa vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit aquest divendres els independentistes, just quan falta un mes per al referèndum de l'1 d'octubre, que "el dia que signin" la convocatòria de la consulta "hauran signat directament que surten de la democràcia", i llavors "la democràcia actuarà amb totes les seves armes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció en la interparlamentària del PP, que se celebra a la localitat valenciana d'Alboraia, Sáenz de Santamaría ha ironitzat sobre el fet que és "més fàcil anunciar que signar" la convocatòria del referèndum sobiranista. Segons la vicepresidenta, l'estat de dret està "demostrant la seva fortalesa perquè aquesta data no es materialitzi". Ha subratllat també que hi ha diferents tribunals interrogant empreses, funcionaris i possibles responsables que puguin estar col·laborant en la convocatòria encara no signada.

La vicepresidenta del Govern ha subratllat que l'executiu espanyol no s'ha esperat a arribar a aquestes dates per actuar i des del "primer moment" d'aquest "desafiament" està prenent decisions i mesures i "retallant" les diferents actuacions posades en marxa per la Generalitat.

Ha recordat que el Tribunal Constitucional va anul·lar qualsevol acte preparatori de la consulta, així com les partides pressupostàries per pagar-la, hi ha quatre ex alts càrrecs inhabilitats i un procediment perquè paguin de la seva butxaca el que va costar la consulta il·legal del 9-N.

Per això, ha insistit, s'ha arribat a l'1 de setembre sense que el referèndum estigui formalment convocat i amb l'estat de dret demostrant aquesta fortalesa. "Amb tota la pau i la tranquil·litat, l'estat de dret té tota la força de la llei", i "qui està dins de la llei no ha de tenir cap por d'aplicar-la" perquè compta amb "tota la força de la democràcia", ha afegit.

Soraya Sáenz de Santamaría ha considerat que el desafiament sobiranista no ho és només al model territorial, sinó també al model de convivència i democràtic espanyol. Per això, ha afegit, "es mereix una resposta del conjunt de les institucions a l'altura de les circumstàncies".

Tot en una intervenció en què la número dos de la Moncloa també ha parlat de la reforma del finançament autonòmic i ha assenyalat que s'aconseguirà un acord en aquesta matèria si s'arriba a un compromís "entre partits i les diferents administracions", perquè és una "tasca de tots". A més, ha insistit que les diferents administracions han de treballar i coordinar-se "des de la lleialtat constitucional".

stats