Política 27/01/2019

Sánchez defensa el diàleg amb el Govern davant la dreta

Acusa el PP i Ciutadans d’actuar “sense escrúpols”

Ara
3 min
Sànchez marca distàncies amb Podem arrel de Veneçuela: "Maduro és tot allò oposat" als valors de l'esquerra

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va tornar a defensar ahir el diàleg amb el Govern tot i els atacs del PP, Ciutadans i Vox. En un míting a València al costat del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el cap de l’executiu estatal va criticar que aquestes formacions “identifiquin amb una suposada humiliació” el diàleg amb Catalunya. En una setmana marcada per les crítiques del PP al Senat al president espanyol per la seva reunió al desembre amb el president de la Generalitat, Quim Torra, Sánchez va defensar-se subratllant que “la democràcia liberal significa respectar la llei i la Constitució, però també dialogar”. En aquest sentit, va preguntar als que el critiquen si la Transició hauria sigut possible sense dialogar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una intervenció especialment dura contra el PP i Ciutadans, Sánchez va criticar “les tres dretes” -incloent-hi Vox- per estar “competint per veure qui és pitjor defensant la unitat d’Espanya”. El president espanyol va denunciar que “hi ha algunes idees d’Espanya en què només hi caben uns”, i va contraposar-les amb la proposta del PSOE, en la qual, segons va subratllar, “hi cap tothom”. “Hi ha qui confon el patriotisme amb dir « Viva España »”, va continuar el secretari general socialista, que va argumentar que, sota el seu punt de vista, ser un patriota equival a treballar cada dia perquè a Espanya es visqui millor.

Excés de “testosterona”

Segons Sánchez, als partits de l’oposició hi ha “molta testosterona” i això “no ajuda a resoldre els problemes sinó que els agreuja”. El president espanyol aprofundia així en la defensa del diàleg amb la Generalitat que ja havia fet dissabte des de Mataró la vicepresidenta, Carmen Calvo. La número dos de l’executiu espanyol havia respost a les crítiques del PP i Ciutadans per les seves reunions amb el vicepresident català, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, defensant que si parla amb el Govern és perquè és una demòcrata. Un al·legat que arribava després que divendres els dos executius tornessin a reunir-se, en aquesta ocasió a Barcelona.

Però Sánchez no només va carregar ahir contra el PP i Cs per la seva gestió de la carpeta catalana. També va fer-ho per les crítiques que els dos partits han vessat sobre el govern espanyol per la seva actuació davant la crisi a Veneçuela. Sánchez va retreure a Pablo Casado i Albert Rivera que facin una “oposició sense escrúpols que utilitza el dolor del poble veneçolà per atacar un govern que, juntament amb la resta d’Europa, el que està demanant són eleccions democràtiques lliures”.

En el cas de Veneçuela, però, el president espanyol no només va tenir retrets per al PP i Ciutadans. Durant el míting del PSOE a València, Sánchez va voler marcar distàncies també amb Podem i IU. El dirigent socialista va adreçar-se als dos partits directament per avisar-los que Nicolás Maduro representa “tot allò oposat” als valors de l’esquerra. Després de plantejar dissabte un ultimàtum de vuit dies a Nicolás Maduro perquè convoqui eleccions al seu país si no vol que Espanya reconegui Juan Guaidó com a president veneçolà, Sánchez va voler enviar un missatge “ben clar” als partits liderats per Pablo Iglesias i Alberto Garzón: “L’esquerra no té res a veure amb Maduro, l’esquerra és tot allò oposat a Maduro a Veneçuela”, va opinar.

stats