Política 30/09/2019

Sánchez endureix el seu discurs amb l'independentisme: "Primer llei i després diàleg"

El líder del PSOE demana als sobiranistes "que condemnin totes les formes de violència"

Germán Aranda
2 min
Pedro Sánchez presenta el programa de govern

MadridEl PSOE ha endurit el to amb l'independentisme de cara a la repetició electoral del pròxim 10-N, com ha escenificat aquest dilluns al matí Pedro Sánchez enviant un clar missatge a les aspiracions sobiranistes: "Primer llei i després diàleg". El secretari general del PSOE i president en funcions ha fet un discurs a Madrid per inaugurar la precampanya i ho ha fet defensant el llegat del socialisme en l'estat del benestar espanyol i assegurant que el PSOE és "l'únic partit que pot oferir estabilitat" i l'única alternativa al bloqueig polític dels quals responsabilitza la resta de partits espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una línia que ja ha marcat en els últims dies amenaçant amb l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, però aquest cop sense mencionar-lo expressament, Sánchez ha demanat als partits independentistes "que reconeguin el seu fracàs" i expressament al govern "que condemni tot tipus de violència, encara que sigui, i sobretot, de les seves files", en relació amb les recents detencions dels membres dels CDR. "Som l'essència de Catalunya", ha asseverat Sánchez, que creu que el PSOE "és l'única alternativa al secessionisme a Catalunya", que "no vol independència, sinó convivència", segons ha assegurat. També ha demanat al govern de la Generalitat que atengui "els milers de joves que estudien en barracons".

Com ja reconeixen des de fa setmanes fonts socialistes, la campanya de Sánchez anirà dirigida als potencials votants més centristes que poden abandonar Ciutadans. Així, la paraula "Espanya" ha estat aquest dilluns repetida en més ocasions que no pas en la majoria d'actes de la campanya prèvia al 28-A i la paraula "esquerra" només ha aparegut en una ocasió. "Responsabilitat", "sentit d'estat", "estabilitat" han sigut paraules emprades per Sánchez, que ha insistit en la idea que són els altres partits i no el PSOE qui ha bloquejat la formació de govern i demana per tant una majoria més forta per poder fer-ho. "Continuem sent l'únic partit que porta la E d'Espanya a les seves sigles", ha recordat.

"Ara govern, ara Espanya" és lema escollit per la precampanya, fins que a partir de la nit del 31 d'octubre arrenqui la campanya electoral del 10-N. Sánchez ha ressaltat els valors de l'Espanya democràtica en contrast a un franquisme en el qual "les dones no tenien autonomia ni tan sols per obrir un compte bancari" i existia "la censura". "Els espanyols tenien poques raons per sentir-se orgullosos quan sortien a l'estranger", ha dit Sánchez, que ha reivindicat com a llegat socialista l'educació i la sanitat públiques i ha advertit: "Si aprimem l'estat als nivells que demana el neoliberalisme, no podrem atendre les emergències". "L'Espanya que estimem creu en la justícia social i en la justícia fiscal", ha afegit.

stats