Política 09/08/2019

La Moncloa crida a "recuperar la confiança" amb Podem per acordar el programa de govern

Sánchez inclou ara els independentistes entre els possibles aliats per a la investidura

Ara
3 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, compareix en la roda de premsa posterior al consell de ministres

BarcelonaLa portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha fet una crida a "recuperar la confiança" entre el PSOE i Podem de cara a un nou intent d'investidura. Després que Pedro Sánchez anunciés que engegarà una ronda de consultes amb partits a finals d'agost o principis de setembre, Celaá ha subratllat que "sobretot amb Podem" s'obriran converses per negociar el programa de govern i les "vies alternatives" a la coalició per evitar la repetició electoral. "Si s'ha perdut la confiança, cal recuperar-la", ha anotat la portaveu de l'executiu espanyol en funcions, que també ha demanat "responsabilitat" a la resta de forces polítiques per permetre la investidura. "No es tracta de regalar-li la investidura a Sánchez, sinó fer el que necessita Espanya", ha opinat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Prèviament a aquestes paraules, Sánchez ha mostrat aquest divendres la intenció de reunir-se amb els "partits nacionalistes de Catalunya", en referència a JxCat i ERC, de cara a un nou intent d'investidura. Abans de mantenir una reunió amb associacions del món de la cultura, l'última trobada amb col·lectius de la societat civil i associacions del teixit productiu, el líder del PSOE ha anunciat que entre finals d'agost i principis de setembre citarà les diferents formacions polítiques "susceptibles de donar suport" al programa de govern "obert" que sortirà de totes aquestes reunions.

Entre aquests partits ha citat el PNB, el Partit Regionalista de Cantàbria, els partits sobiranistes catalans i "lògicament Unides Podem". Fa menys de dos dies que des de Palma el mateix Sánchez va expressar la seva preferència per no haver de comptar amb el suport de les formacions independentistes, i Celaá ha insistit en aquesta idea. "Que hi parlem no treu que volem que la investidura no depengui de les forces independentistes. Per això reclamem l'abstenció de PP i Cs", ha asseverat la ministra, que no ha volgut aclarir si les trobades amb JxCat i ERC les mantindrà el president en funcions o algun representant del PSOE, com ja havia passat anteriorment amb la vicesecretària general, Adriana Lastra.

Així, ha exclòs el PP –a qui demana l'abstenció però no l'inclou com una força que pugui col·laborar en pactar un programa progressista– i també Cs, que es va autodescartar per enèsima vegada aquest dijous. "És evident que amb Cs, no", ha assenyalat el secretari general socialista, que va recordar que el número del partit taronja, José Manuel Villegas, va asseverar que Albert Rivera "no volia cap contacte". "Per tant, 'oído cocina'", ha manifestat Sánchez, que ha destacat que és la quarta vegada que el líder de Cs es "nega a parlar" amb els socialistes. "Els ciutadans prendran nota dels comportaments que estan tenint els líders polítics", s'ha mostrat convençut, alhora que ha subratllat la seva voluntat de conversar amb els líders de la resta de formacions per traslladar-los "l'obligació que tenen".

Dimecres des de Marivent Sánchez va subratllar la "desconfiança mútua" amb Podem, en la línia d'allunyar encara més el govern de coalició. El líder del PSOE, però, vol parlar amb la formació lila i la resta de possibles suports a un programa de govern progressista per negociar el contingut. De fet, aquest dijous els sindicats majoritaris –CCOO i UGT– van instar el dirigent socialista a reprendre les negociacions amb Podem. "No anem amb un programa tancat, susceptible de poder-se negociar en base als continguts i les propostes", ha insistit Sánchez, que de moment no és formalment candidat a la investidura fins que el rei Felip VI no enceti una altra ronda de consultes i el proposi a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Sánchez ha culminat aquest divendres deu dies de trobades, amb un total de 14 reunions amb 180 col·lectius i uns 220 representants d'aquestes associacions. "La resposta ha sigut espectacular", ha destacat el líder del PSOE, que ha volgut "agrair de tot cor" la implicació del teixit social i productiu per les seves aportacions. Celaá ha assegurat que el dirigent socialista continuarà la reunió amb col·lectius atesa la quantitat de peticions rebudes els últims dies, i que les "combinarà" amb les trobades amb els homòlegs de la resta de partits per parlar de la investidura.

stats