Política 06/10/2017

SCC confia que la manifestació unionista de diumenge sigui la més multitudinària de la història

L'entitat refusa la mediació perquè "és un afer intern i no un conflicte entre països"

Xavi Tedó
2 min
Societat Civil Catalana confia que la manifestació unionista de diumenge sigui la més multitudinària

BarcelonaUna manifestació massiva. Això és el que esperen els responsables de Societat Civil Catalana (SCC) de la marxa que han convocat per a aquest diumenge a les 12.00 h a la plaça Urquinaona de Barcelona. "El 90% dels manifestants seran catalans", ha rebatut Àlex Ramos, vicepresident de l'organització, després que s'hagi sabut que s'han organitzat desenes d'autobusos d'arreu de l'Estat per assistir a la manifestació. Una marxa de caire popular sota el lema "Prou! Recuperem el seny!", que Ramos ha contraposat amb les "mobilitzacions independentistes, que són burgeses i egoistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta, Miriam Tey, ha assegurat que "els tres partits constitucionalistes (Ciutadans, PSC i PP) donen suport a la manifestació", tot i que els socialistes se n'han desmarcat. Tey, però, ho ha matisat després: "El PSC ha donat llibertat als seus militants perquè hi assisteixin o no, però estem convençuts que molts simpatitzants socialistes hi seran". Un dels que hi serà en primera línia és l'exministre socialista Josep Borrell, que juntament amb l'escriptor Mario Vargas Llosa i la cineasta Isabel Coixet seran tres de les personalitats que pujaran a l'escenari per intervenir en l'acte. Ramos ha assegurat que han tingut dificultats per muntar la manifestació però no ha especificat quines traves els ha posat l'Ajuntament en una marxa que té tots els permisos tot i que es va comunicar fa només 5 dies.

Els responsables de SCC han avisat que un servei d'ordre impedirà que els manifestants puguin portar banderes franquistes com ha passat en altres ocasions per la presència de grups d'extrema dreta. "No acceptarem banderes preconstitucionals perquè és una marxa democràtica", ha advertit Ramos. Tey ha denunciat que molta gent no dona suport a l'independentisme i que si no ho diuen és per por: "Veïns i companys de treball releguen a l'ostracisme els qui se senten catalans i espanyols i temen que els seus fills pateixin represàlies a l'escola i per això callen. Hi ha una majoria silenciada, no silenciosa". Ramos ha afegit que "l'espiral de silenci s'ha imposat durant dècades".

El vicepresident ha qualificat de fracàs el referèndum perquè "el 60% dels catalans han donat l'esquena al referèndum". Tey ha rebutjat el diàleg que demana el Govern. "La crida al diàleg és una trampa del secessionisme i cal preguntar al Govern si està disposat a cedir perquè, si no, és un xantatge", ha assegurat. Pel que fa al canvi de seu de CaixaBank i de Banc de Sabadell, Ramos ha afirmat que el fet que "les caixes mes importants canviïn la seu demostra la irresponsabilitat del Govern, que no avisa dels perills que comporten les seves decisions". SCC també ha refusat la mediació: "Per mediar hi ha d'haver un conflicte, i aquí no hi ha aquest conflicte, sinó uns governants que es volen saltar la llei", ha subratllat Tey. Ramos ha afegit que "entre una part d'Espanya i Espanya no hi pot haver mediació, perquè les mediacions es fan entre països i això és un afer intern". SCC ha passat de puntetes sobre la violència policial durant el referèndum i ha culpat el Govern dels fets: "Els incidents no s'haurien d'haver produït mai i són fruit de la manca de responsabilitat del Govern, que no va ordenar als Mossos actuar prèviament".

stats