Política 23/04/2014

Editors i llibreters, molestos pel "protagonisme" de la vicepresidenta espanyola en la seva visita a Barcelona

És la tercera visita que Soraya Sáenz de Santamaría fa en menys d'un mes. S'ha reunit amb representants del sector editorial a la delegació del govern espanyol, que li han regalat el llibre 'Tot el que cal saber sobre la literatura catalana'

Ara
3 min
Sáenz de Santamatría i Llanos de Luna en la trobada amb editors a la delegació del govern espanyol / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEditors i llibreters estan molestos per la visita de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dimecres a Barcelona, coincidint amb la diada de Sant Jordi. La vicepresidenta espanyola es reuneix aquest matí amb representants del sector editorial. El Gremi havia demanat trobar-se amb Sáenz per seguir debatent sobre la llei de propietat intel·lectual, el saló Líber i l'IVA cultural. Fonts de l'entitat afirmen que ha sigut una casualitat que la reunió s'hagi produït el dia de Sant Jordi i han explicat que hi ha malestar perquè ningú els va comunicar oficialment la visita, convocada per iniciativa de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la reunió, la vicepresidenta s'ha compromès a millorar la fiscalitat dels productes culturals.

D'altra banda, en declaracions a Catalunya Ràdio, el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Albert Pèlach, s'ha queixat del "protagonisme" que ha volgut agafar Sáenz de Santamaría, "quan els protagonistes d'avui són els llibres i les roses". Pèlach ha explicat que faran arribar el malestar del sector pel poc suport que reben del govern espanyol: "Que no em discriminin el català com estan fent fins ara a l'hora de concedir els ajuts a l'edició del ministeri de Cultura. I tinc els meus arguments per demostrar que el pes que representa l'edició catalana en llengua catalana en el conjunt de l'Estat i les partides pressupostàries que rep el llibre en català no es corresponen amb aquesta importància".

La reunió amb els editors s'ha fet aquest matí a la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona, amb l'assistència de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna; el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón; el president de la federació de Gremis d'Editors d'Espanya, Xavier Mallafré; el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Albert Pèlach; el delegat especial de l'Estat al consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, i el president de BMP –que organitza el saló Liber–, Enrique Lacalle.

També hi han assistit, entre altres, l'editor d'Anagrama, Jorge Herralde; el president del Grupo Zeta, Antonio Asensio; el director general del Grupo Planeta, Jesús Badenes; l'editor de Quaderns Crema i Acantilado, Jaume Vallcorba; el president d'RBA, Ricardo Rodrigo, i l'editor d'Edhasa, Daniel Fernández.

Els representants editorials han obsequiat Sáenz de Santamaría amb dues roses i el llibre 'Tot el que cal saber sobre la literatura catalana'. El títol del llibre es podia llegir en català, alemany, anglès i castellà, en aquest ordre.

En una conversa informal a l'inici de la reunió, la vicepresidenta espanyola ha comentat que el dia de Sant Jordi acostuma a rebre roses dels grups catalans al Congrés. Els editors, per la seva banda, s'han interessat sobre si la vicepresidenta visitaria els expositors de venda de llibres que omplen el centre de la ciutat.

Està previst que al migdia Sáenz de Santamaría torni a Madrid.

No es preveu que Santamaría aprofiti la seva presència a Catalunya per mantenir contactes amb representants del Govern per parlar sobre el procés sobiranista.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar ahir que l'executiu català no té prevista cap trobada amb la vicepresidenta espanyola, ni tampoc amb el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, que serà a Barcelona dijous. "No hi ha prevista cap trobada", va afirmar en la roda de premsa posterior al consell executiu, en què va explicar que des del govern espanyol no se'ls ha demanat res en concret i que han tingut coneixement de les seves visites a través de la premsa. Alhora, va celebrar que la vicepresidenta acudeixi a la capital catalana coincidint amb la diada de Sant Jordi.

"Estem feliços i contents d'aquesta visita tan distingida", va continuar Homs, alhora que va aplaudir que qualsevol persona s'acosti a conèixer una jornada tan representativa per a Catalunya com Sant Jordi, una diada que celebra "tothom", independentment de la seva ideologia, va remarcar el portaveu del Govern.

Tercera visita en un mes

Aquesta és la tercera vegada que la vicepresidenta espanyola ve a Barcelona en menys d'un mes, després que el 30 de març participés en un acte del PP sobre les eleccions europees i l'1 d'abril acudís a la inauguració d'una exposició en què va coincidir amb Homs.

Aquest dijous serà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qui visitarà Barcelona per clausurar el Fòrum de Marques Famoses Espanyoles (FRME), un certamen que, unes hores abans, haurà inaugurat Artur Mas al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona.

Els populars preveuen una afluència constant de membres del govern espanyol i del PP a Catalunya fins a les eleccions europees del 25 de maig, una presència que s'evidenciarà també aquest dilluns quan es presenti des de Barcelona el programa del partit per a aquests comicis.

stats