Política 21/05/2015

El Suprem ratifica la condemna i l'exconseller Ausàs haurà d'anar quatre anys a la presó

La sentència explica que és "patent" que tenia un paper de "particular rellevància" dins del grup de contraban de tabac

Ara
2 min
L’exconseller de Governació Jordi Ausàs s’enfronta a una pena de sis anys i cinc mesos de presó.

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de quatre anys de presó i multa de 195.000 euros per a l'exconseller de Governació de la Generalitat Jordi Ausàs pels delictes de contraban de tabac i de pertinença a grup criminal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala penal rebutja el recurs de cassació interposat per l'exconseller contra la sentència de l'Audiència de Lleida, que va considerar provat que els vuit condemnats pel cas formaven part d'un grup que es dedicava a la importació i distribució il·lícita de tabac d'Andorra.

La sentència explica que és "patent" que Jordi Ausàs, que també va ser alcalde de la Seu d'Urgell, tenia assignat un paper de "particular rellevància" dins del grup, ja que era l'encarregat de donar sortida cap al mercat interior al tabac mogut pels altres implicats.

El tribunal afirma que les proves evidencien que l'exconseller va acudir al garatge, el lloc d'aprovisionament del tabac de procedència il·legal, des de finals de maig fins al 10 de juliol, en 22 ocasions. També assenyala que en el seu propi garatge es va trobar tabac il·legal valorat en 14.562 euros que s'ha de situar en el context de la seva dedicació regular a l'activitat il·legal que se li atribueix. Aquest fet queda confirmat també pel material d'embalatge que es va trobar, a més de pels 25.875 euros localitzats a casa seva i per les notes manuscrites i informàtiques amb apunts relacionats amb la distribució del tabac.

La dedicació de Jordi Ausàs a aquest trànsit és "inobjectable", segons la sentència. La resolució també troba indiscutible, atesa la regularitat de l'activitat, que el volum de tabac que hauria arribat a moure seria d'un valor notablement superior del que van trobar els Mossos en el moment de la detenció, encara que no se'n pot determinar la quantitat exacta.

El Tribunal Suprem desestima també els recursos de cassació interposats per sis condemnats més i estima parcialment el recurs de Ramon Visanzas, director i coordinador del grup, de manera que redueix la seva condemna de cinc anys, tres mesos i un dia de presó a cinc anys.

stats