Política 22/08/2018

Susana Díaz censura les "fanfarronades" de Torra i aposta per aplicar el 155 "quan s'actuï fora de la llei"

Discrepa de Sánchez sobre els llaços grocs i defensa que "actuï la justícia"

Europa Press
3 min
Rajoy reunirà "d'immediat" les comunitats pel nou finançament, tot i l'absència de Govern a Catalunya

SevillaLa presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, acusa el president de la Generalitat, Quim Torra, de ser un "provocador" que només busca "generar el caos" després d'haver fet una crida a "atacar l'Estat", unes declaracions que la cap de l'executiu andalús considera una "fanfarronada". Defensa així, en la línia del govern de Perdo Sánchez però fent un matís més enllà, que caldria tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya "quan es produeixi una altra actuació fora de la llei o contra la llei" però no "per les fanfarronades que digui el president vicari". En una entrevista amb Europa Press, Susana Díaz recorda que el mateix Torra es va denominar "president vicari" després de ser investit i que, 100 dies després del seu nomenament, té la sensació que ha complert escrupolosament el que va presagiar. "És un president titella de Carles Puigdemont", assegura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Díaz acusa el president català de dedicar-se "a provocar per generar inestabilitat, un enfrontament entre els ciutadans i caos", perquè "en el fons busca el caos i trencar la convivència", ja que, en opinió de la presidenta andalusa, els independentistes entenen que "com pitjor, millor per a ells", i això, segons Susana Díaz, és "lamentable". Sobre el paper que està exercint el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant la situació catalana, la cap de l'executiu andalús destaca que el líder socialista "té una voluntat evident de restituir la convivència" a Catalunya però que, en canvi, Torra "té voluntat de generar caos".

"El que busca és el caos"

"És molt difícil quan el teu interlocutor vol generar caos, enfrontaments, quan fa servir qualsevol cosa per trencar la convivència amb una actitud impròpia d'un president, que ha de facilitar la convivència i aportar solucions", afegeix a Europa Press abans de lamentar també que el president català està oferint "una imatge internacional dolenta per a Espanya". "El que busca és el caos. No està governant per a Catalunya ni per als catalans, busca generar el caos, i totes les seves declaracions i tot el que ha fet va en aquesta línia, en la de generar caos allà i trencar la convivència entre els catalans i el conjunt de tots els espanyols", prossegueix Susana Díaz, que defensa que caldrà tornar a aplicar el 155 "quan es produeixi una altra actuació fora de la llei o contra la llei, no per les fanfarronades que digui el president vicari".

Díaz defensa també que "cal respectar els espais públics per mantenir la convivència", i es pregunta "què és això d'omplir una platja de creus grogues", ja que sosté que, independentment de les ideologies de cadascú, el que el preocupa també és "que s'utilitzin recursos públics per a propaganda il·legal, en aquest cas contra la Constitució i les lleis". En aquest assumpte, en la seva opinió, discrepa de la posició del govern espanyol i de la fiscal general de l'Estat i considera que "ha d'actuar la justícia".

Falta de sentit d'estat

Amb tot, Susana Díaz lamenta que a Espanya "hi hagi massa gent a la qual li falta sentit d'estat i pensar en l'Estat per davant dels seus interessos". "Hi ha molt regat curt, hi ha molt oportunisme en general, i això sempre dificulta les coses", adverteix abans d'apuntar: "Potser la nova generació que som a totes les institucions, la generació més jove, hauria d'haver après una mica de la transició espanyola i d'aquella voluntat d'aconseguir una Espanya millor, una de les assignatures pendents que té la política al nostre país".

"Alguns només fan el que els interessa a ells, però cal pensar en Espanya", afegeix abans de defensar que "els andalusos" això ho porten "a l'ADN" i que, si és el cas: "El primer és Andalusia, després el meu partit i després jo". "L'andalús vol que li vagi bé a Espanya perquè sap que així li va bé a Andalusia, ens sentim amb la mateixa intensitat espanyols i andalusos i no veiem cap problema en això", conclou la presidenta de la Junta.

stats