Política 13/01/2020

Torra exigeix a Sánchez que faci efectiva la desjudicialització de "forma immediata"

Torrent acusa Espanya de no respectar l'estat de dret europeu "desacatant" la sentència del TJUE

Núria Orriols / Aïda Sànchez
2 min
Torra es concentra davant del Parlament Europeu per denunciar que Junqueras no pot exercir com a eurodiputat

EstrasburgEl president de la Generalitat, Quim Torra, i part del Govern s’han desplaçat aquest dilluns a Estrasburg per rebre l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín, que prenen possessió, finalment, com a eurodiputats de ple dret. Acompanyats de centenars de persones, l’executiu s’ha situat a l’esplanada de davant de l’Eurocambra, on també ha fet acte de presència el president del Parlament, Roger Torrent.

En declaracions als mitjans de comunicació, Torra ha aprofitat l'ocasió per enviar un missatge al nou govern espanyol de PSOE i Podem, després que s'hagi compromès –a canvi de l'abstenció d'Esquerra– a retornar el conflicte català a la via de la política. El president de la Generalitat, al costat del conseller Alfred Bosch (ERC) i la consellera Meritxell Budó (JxCat), ha exigit que Pedro Sánchez “faci efectiva” la desjudicialització i el diàleg “de forma immediata”. "Aquestes paraules s'han d'omplir de contingut", ha dit posant pressió al nou govern. "Portem una setmana de mandat de Pedro Sánchez i res ha canviat”, ha criticat a les portes de l’Eurocambra. Després de celebrar que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin exercir ja d'eurodiputats, ha reclamat a l'Estat que, com a gest per al diàleg, retiri les euroordres contra ells i permeti a Oriol Junqueras exercir de parlamentari. “Farem tot el que calgui perquè hi sigui avui també”, ha acabat.

Concentració a les portes de l'Eurocambra per donar suport a Puigdemont i Comín

Els dirigents independentistes han fet declaracions acompanyats de desenes de persones que han reclamat la independència. S’han desplaçat fins a Estrasburg per donar suport a la presa de possessió de Carles Puigdemont i Toni Comín, a més de reclamar el reconeixement d’Oriol Junqueras, empresonat a Espanya, com a parlamentari. Alguns dels manifestants han exigit la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, que s’ha desplaçat a l’Eurocambra amb part del Govern i el president, Quim Torra. Buch s’ha acostat als manifestants i ha estat abordant la qüestió amb un d’ells una bona estona.

Recurs de Junqueras al TJUE

Pel que fa al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha mantingut agenda pròpia. Ha anunciat que Esquerra portarà "davant el Tribunal General de la UE la decisió de Sassoli" de deixar fora Oriol Junqueras, a la qual s'unirà un "recurs de súplica" al Tribunal Suprem. Torrent creu que "les autoritats espanyoles es situen fora de l'estat judicial europeu no acatant una sentència que és molt clara". Per al president del Parlament, "la cúpula judicial espanyola és conservadora i euròfoba".

El president del Parlament, Roger Torrent, a l'entrada del Parlament Europeu

Més tard, està previst que es reuneixi amb el vicepresident de l'Eurocambra, Dimítrios Papadimulis.

stats