Política 03/01/2019

Torra manté el no als comptes de Sánchez perquè critica que no ha fet gestos per resoldre el conflicte

El president veu "inseparable" la lluita contra l'extrema dreta de la independència

Ara
2 min
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ahir al migdia sortint del Parlament després d’assistir a una reunió del grup parlamentari de Junts per Catalunya.

FalsetEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha mantingut aquest dijous el no als pressupostos de Pedro Sánchez. En declaracions als mitjans de comunicació recollides per Europa Press, des de Falset, el cap de l'executiu català ha afirmat que el president espanyol no ha fet gestos per resoldre el conflicte a Catalunya i que, per tant, la posició dels independentistes segueix sent la mateixa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Han sortit de la presó els presos polítics? Han tornat els exiliats? ¿El president Sánchez ha fet algun moviment sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya? Crec que les respostes són 'no' i, per tant, la nostra resposta als pressupostos d'Espanya segueix sent 'no'", ha sentenciat.

Preguntat pel fet que el PSC vinculi el seu suport als pressupostos de la Generalitat al fet que els partits independentistes aprovin els comptes estatals, Torra ha lamentat que els socialistes no hi siguin favorables d'entrada. El president afirma que són els pressupostos "més socials de tots els que s'han presentat i responen al motor de canvi del país, que són els drets socials" (tot i que el Govern encara no ha presentat oficialment els comptes).

Torra lliga la lluita contra l'extrema dreta a la independència

El president també ha afirmat que "la lluita contra el feixisme i la ultradreta és inseparable de la lluita per la llibertat de Catalunya".

"Els drets civils, socials, humans i el dret a l'autodeterminació de Catalunya són un tot que va junt i no es pot separar una cosa de l'altra", ha defensat en declaracions als mitjans recollides per Europa Press durant la inauguració de les obres d'ampliació del Celler Cooperativa Agrícola a Batea (Tarragona).

Torra ha dit que espera que la pròxima reunió amb el president del govern central, Pedro Sánchez, serveixi perquè "el diàleg sigui real, creïble i valent", i ha explicat que la seva voluntat és portar el diàleg a temes concrets.

També ha reivindicat que el Govern ha anat a cada reunió amb l'executiu central amb documents i propostes concretes, mentre que "per part del govern espanyol mai no han posat res sobre la taula".

En aquest sentit, Torra ha afirmat que els documents per a la pròxima reunió s'estan perfilant sobre la base del document de 21 punts que va lliurar a Sánchez el 20 de desembre i que s'agrupen en "tres grans conceptes: desfranquització d'Espanya i aïllament de l'extrema dreta, regeneració democràtica i exercici del dret a l'autodeterminació".

Torra i Sánchez es van reunir el 21 de desembre a Barcelona, aprofitant la reunió del consell de ministres a la capital catalana. Malgrat les protestes dels independentistes, el president va trobar-se amb el cap de l'executiu espanyol, i, juntament amb ministres i consellers, van fer un comunicat conjunt en què es comprometien amb un diàleg amb "seguretat jurídica". Arran de la reunió també es van emplaçar a una nova trobada entre consellers i ministres al gener per donar continuïtat al diàleg institucional.

stats