Política 22/04/2018

Torrent avisa que repetir eleccions és un escenari "que no convé"

Defensa que la querella contra Llarena mai pot ser "malversació"

Ara
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, en la reunió de la mesa ahir al matí.

BarcelonaRepetir eleccions és un escenari que "no convé". Amb aquest missatge el president del Parlament, Roger Torrent, s'ha mostrat convençut que l'independentisme serà capaç de posar-se d'acord per investir un president "efectiu" que pugui nomenar consellers. "Sabrem posar-nos d'acord i això comportarà una investidura efectiva, un president de la Generalitat que podrà nomenar consellers i hi haurà un govern efectiu", ha declarat en una entrevista a 'El Punt avui'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Torrent, s'ha de trobar una fórmula que permeti l'"equilibri" entre el respecte al mandat del 21-D i acabar amb el 155. Ha defensat que això s'aconsegueix "tenint govern" i fent-ho "de manera immediata". "Qualsevol situació, per complexa que sigui, s'afronta millor tenint govern que no no tenint-ne", ha reflexionat.

També ha assegurat que era partidari d'aconseguir les condicions "objectives que permetin la investidura" de Carles Puigdemont. Torrent ha defensat que va suspendre el ple del 30 de gener perquè "no es donaven totes les condicions per fer una investidura efectiva que protegís els seus drets polítics" i s'ha preguntat què hauria passat si no ho hagués fet. "Hauria pogut prendre possessió? Hauria pogut nomenar consellers?", ha manifestat.

Pel que fa a la possibilitat que pugui tornar a ser candidat, ha insistit que és partidari no només de defensar els drets polítics del líder de JxCAT, sinó "que es treballi per obtenir les condicions objectives" que en permetin la investidura. Ha afegit que Puigdemont és "el president legítim de Catalunya" que va ser apartat de forma "barroera" amb el 155. Davant d'això, ha dit que és normal que els grups treballin pe aconseguir les condicions objectives per investir-lo, entre les quals la reforma de la llei de presidència. Ha reconegut que els terminis "són molt cenyits" pel que fa a l'aprovació d'aquesta norma i poder fer la investidura abans del 22 de maig.

Per a Torrent, afrontar un debat d'investidura i votar "no hauria de posar en risc ningú" i ha insistit que la investidura ha de servir "per tenir president i govern". "No volem un debat d'investidura, volem un president i un govern", ha declarat, i ha dit que les coses es legitimen "fent-les efectives". Per a ell, govern efectiu vol dir "que els consellers puguin anar a les conselleries i prendre decisions executives", i ha puntualitzat que el programa d'aquest govern l'hauran de decidir entre els grups parlamentaris majoritaris a la cambra, perquè la seva responsabilitat és la de la investidura.

Defensa la querella contra Llarena

En la seva tasca com a president del Parlament ha alertat que "cap amenaça ni consideració" que es pugui fer des del govern espanyol o del PP farà que canviï d'opinió a l'hora de prendre decisions que creu que s'han de prendre. "Tenim molt clar que decisions que cal prendre les prendrem, més enllà de les amenaces i conseqüències que puguin tenir", ha dit.

Entre aquestes, l'impuls d'una querella al jutge instructor del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena perquè considera que aquest tribunal i els jutges "s'han saltat les mesures cautelars sobre el sufragi passiu" d'un diputat. Ha afegit que fent-ho no només estan defensant els drets de Jordi Sànchez, sinó de tots els diputats del Parlament. Ha detallat que els juristes de la cambra ho estan estudiant i que seran ells els que decidiran quin tipus delictiu correspon, i ha valorat que gastar diners a defensar els drets del "conjunt" dels diputats "no pot ser mai malversació".

stats